Shop
Van Aert blijft tweede in klassement, maar ziet ongenaakbare Pogacar geel pakken

Van Aert blijft tweede in klassement, maar ziet ongenaakbare Pogacar geel pakken

Wout van Aert staat ook na de eerste bergetappe van de Tour de France tweede in het algemeen klassement. Het lukte de kampioen van België niet om de gele trui te veroveren in de etappe naar Le Grand Bornand. Titelverdediger Tadej Pogacar was ongenaakbaar en wipte over Van Aert in de rangschikking.

Na een snelle openingsfase bleef er een gereduceerd peloton over. Daarin waren namens Team Jumbo-Visma Van Aert, Jonas Vingegaard, Steven Kruijswijk en Sepp Kuss aanwezig. Kuss maakte zich vervolgens met enkele renners los uit dat peloton. De Amerikaan kon zich vanuit die kopgroep niet mengen in de strijd om de dagzege. Die ging naar Dylan Teuns.

“Toen ik eenmaal in de kopgroep zat, was het beste er wel vanaf”, zei Kuss na afloop. “Ik heb net iets te veel gegeven om daar te geraken. We wilden dat er een kleinere groep vertrok of een grotere groep met een van ons erbij. Het was goed dat ik er zat, maar helaas kon ik geen grote rol van betekenis spelen. Toen ik werd gegrepen, heb ik geprobeerd om Wout nog te helpen.”

Vingegaard maakte onderweg kennis met het asfalt, maar kon met een nieuwe fiets snel zijn weg vervolgen. De jonge Deen reed met enkele schaafwonden naar de tiende plek in de daguitslag en schoof op naar de vijfde plek in het algemeen klassement.

Sportief directeur Merijn Zeeman liet voor de start van de achtste etappe zijn licht schijnen over de Tour van Vingegaard. “Voor Jonas is het zijn allereerste Tour de France. Hij krijgt de tijd om te leren en ervaring op te doen. We hebben een plan voor de lange termijn met hem. Dit is een hele welkome ervaring voor hem in dat plan. In de toekomst zullen we hogere doelen voor Jonas gaan stellen in de Tour de France, maar dat zal niet voor dit jaar zijn. Hij krijgt nu de kans en dat beschouwen we als een onderdeel van dit leertraject. We proberen een jongen zoals Jonas, maar ook iemand als Tobias Foss, in de schaduw op te leiden tot klassementsrenner.”

Ploegleider Grischa Niermann wist vooraf dat de etappe vroeg zou losbarsten. “Het was een loodzware etappe. De hele rit werd er volle bak gereden en in combinatie met het slechte weer was het afzien. Op de Col de Romme knalde de boel uit elkaar en liet Pogacar zien een klasse apart te zijn. Toch bleef Wout echt vechten voor die gele trui, maar hij kwam te kort voor het geel. We staan nu tweede en vijfde in het klassement. Hopelijk valt de schade bij Jonas mee.”

Primoz Roglic zocht een plaatsje in de gruppetto om zijn gehavend gestel niet te zwaar te belasten.

 / 

Gerelateerde updates