Team Jumbo-Visma heeft ongelukkige dag in Tour de France

Team Jumbo-Visma heeft ongelukkige dag in Tour de France

Wout van Aert heeft op een voor Team Jumbo-Visma ongelukkige dag zijn zesde podiumplaats behaald in de Tour de France. Daags voor de rustdag sprintte de 27-jarige Belg naar de tweede plaats, maar de rit werd voornamelijk gekenmerkt door valpartijen waar Steven Kruijswijk, Jonas Vingegaard en Tiesj Benoot bij betrokken waren.

Al voor de start was er slecht nieuws. Primoz Roglic stapte door zijn eerder opgelopen blessures niet meer op in de vijftiende rit. “Om mijn blessures te laten helen hebben we besloten dat ik vandaag niet start. Ik ben trots op mijn bijdrage aan de huidige stand van zaken en ik heb er alle vertrouwen in dat de ploeg de gele en groene ambities gaat waarmaken. Ik wil iedereen bedanken voor de support.”

In de bloedhete omstandigheden leek het op een kalme dag uit te draaien, totdat er in korte tijd veel misging voor Team Jumbo-Visma. Eerst was Kruijswijk betrokken bij een valpartij. De 35-jarige Nederlander werd daardoor gedwongen tot opgave. Een paar kilometer later lagen ook Vingegaard en Benoot op de grond, maar zij konden hun weg wel vervolgen. “Het was een slechte dag voor ons,” aldus Vingegaard. “Ikzelf ben in orde. Tiesj viel voor me en ik kon hem niet ontwijken. Dit soort incidenten hoort helaas bij wielrennen. Dat Steven en Primoz uitgevallen zijn, is ontzettend balen. Zij zijn belangrijke teamgenoten. We gaan na de rustdag ons best doen en blijven strijden tot aan Parijs.”

"We moeten nu de schade opmeten en herstellen op de rustdag."

Wout van Aert

Van Aert kende een drukke etappe. De Belg zat in de beginfase in een kopgroep van drie, maar liet zich terugzakken.

Net voor de finale keerde Van Aert na de valpartij van Kruijswijk terug in het peloton en vervolgens hield hij Vingegaard voorin. “We kregen te horen dat er weer een demonstratie was”, vertelt van Aert. “Ik weet niet of het daaraan lag, maar ineens was het chaos in het peloton. Toen Steven viel, kon ik de val maar net ontwijken. Ik heb eerst gewacht, maar het zag er niet best uit. Voordat ik goed en wel terug was in het peloton zag ik al mijn ploegmaats bij Jonas staan. Dat waren hectische kilometers. We moeten nu de schade opmeten en herstellen op de rustdag.”

Van Aert sprintte uiteindelijk naar de tweede plaats, nipt achter Jasper Philipsen. “Jasper verraste me een beetje in de binnenbocht. Dat deed hij slim. Ik zat op zich goed geplaatst, maar hij was me vandaag te sterk af.”

 / 

Gerelateerde updates