Profiel
Team Jumbo-Visma haalt opgelucht adem na nerveuze ouverture Tour

Team Jumbo-Visma haalt opgelucht adem na nerveuze ouverture Tour

Team Jumbo-Visma is de openingsetappe van de Tour de France zonder grote schade doorgekomen. In de door Alexander Kristoff gewonnen massaprint speelde de geel-zwarte brigade geen rol. De slechte weersomstandigheden in de omgeving van Nice zorgden voor veel valpartijen. Op initiatief van Team Jumbo-Visma neutraliseerde het peloton een gevaarlijk deel van de koers.

Drie aanvallers kregen van het nerveuze peloton weinig ruimte en werden op ongeveer vijftig kilometer van de meet gegrepen. Team Jumbo-Visma was, onder leiding van de Duitse wegkapitein Tony Martin, altijd op de voorste rijen te vinden. Martin besloot in een gevaarlijke afdeling om zijn collega’s in het peloton tot bedaren te brengen. “Ik voelde dat ik mijn verantwoordelijk moest pakken. Niet alleen voor ons eigen team, maar voor alle renners. Gelukkig waren alle teams het er mee eens. De wegen waren erg glad en gevaarlijk”, lichtte Der Panzerwagen toe.

"Ik voelde dat ik mijn verantwoordelijk moest pakken."

Tony Martin

Ook Wout van Aert kwam ten val, echter zonder grote gevolgen. “Gelukkig bleven Tom en Primoz uit de problemen. We zaten heel de wedstrijd goed vooraan. Verder was het op sommige delen van het parcours echt gekkenwerk. Het was spekglad en er zijn heel veel renners gevallen. Op een gegeven moment ontstond er wat solidariteit in het peloton en hebben we het wat rustiger aan gedaan. De zet van Tony om het peloton tot kalmte te manen was in mijn ogen een meer dan terechte.”

De Vlaming kwam op de Promenade des Anglais niet aan sprinten toe. “Ik was uiteindelijk te bang om te sprinten. Daarom heb ik me er niet tussen gegooid.”

Ploegleider Frans Maassen zag eveneens een stressvolle dag. “Onze kopmannen zijn goed door de dag gekomen. Op de goede momenten zaten we altijd van voren. Ik hoop dat het morgen beter weer gaat worden. Bovendien wordt het een uitdagende etappe. Ondanks de valpartijen van Wout, Amund en George valt de schade gelukkig mee.”

 / 

Gerelateerde updates