Shop
Roglic sterk omringd in ingekorte bergetappe Giro d’Italia

Roglic sterk omringd in ingekorte bergetappe Giro d’Italia

Primoz Roglic is in de dertiende etappe van de Giro d’Italia in dezelfde tijd geëindigd als zijn naaste concurrenten voor het algemeen klassement. In de bergetappe die in het kader van het weerprotocol werd ingekort gebeurde er weinig in de groep der favorieten.

De organisatie hakte vanochtend de knoop door en besloot de etappe te starten vanaf de voet van de Croix de Coeur. Een kleine 75 kilometer later was de streep getrokken op de top van Crans-Montana. Vanuit het vertrek zat het tempo er gelijk goed in. Vijf renners reden weg van het peloton, waarna Einer Rubio in de finishstraat naar de zege spurtte.

Op de beklimmingen en in de gevaarlijke afdaling werd Roglic goed omringd door zijn ploeggenoten. In de slotkilometer waren er nog enkele speldenprikjes van klassementsrenners, maar Roglic en ook klassementsleider Geraint Thomas verroerden geen vin.

Sam Oomen was vandaag een van de luitenanten van Roglic. “We zaten met vijf man lang samen in de groep der favorieten. Op de eerste klim ging het hard, want het was vanaf de start gelijk volle bak. Het was een gekke etappe, maar het was wel de enige juiste beslissing om die in te korten. Jammer voor de mensen thuis, maar hopelijk is het toch enigszins in perspectief te plaatsen. Het was absoluut niet verantwoord om vandaag ook het eerste deel van de rit af te leggen”, vertelt Oomen.

"We wisten dat de strijd op de eerste klim gelijk zou ontbranden"

Arthur van Dongen

“Het grote doel van vandaag was om in deze bijzondere rit Primoz goed te beschermen”, stelt ploegleider Arthur van Dongen na afloop. “Dat is ons goed gelukt. We wisten dat de strijd op de eerste klim gelijk zou ontbranden. Dat we vervolgens in staat zijn om met vier jongens Primoz te omringen geeft zeker een bevredigend gevoel. Primoz oogde scherp. Daarmee kunnen we vooruit naar de laatste acht ritten in deze Giro. Het is duidelijk dat er nog een hele hoop aan zit te komen.”

Gerelateerde updates