Shop
Roglic schrijft na titanenstrijd tweede keer Giro dell’Emilia op zijn naam

Roglic schrijft na titanenstrijd tweede keer Giro dell’Emilia op zijn naam

Primoz Roglic heeft voor de tweede maal de Giro dell’Emilia op zijn naam geschreven. De talrijk aanwezige toppers maakten er een aantrekkelijk schouwspel van, waarin de Sloveen van Team Jumbo-Visma op de slotklim uiteindelijk aan het langste eind trok.

De ouverture van een kwartet Italiaanse najaarsklassiekers kende een traditioneel koersverloop. Tien renners ontvluchtten het peloton. Het tiental werd door het peloton binnen schootsafstand gehouden. Aan de voet van de scherprechter richting de basiliek van San Luca, die vijf keer moest worden bedwongen, ontbrandde de strijd pas echt. Acht renners met daarbij Roglic en Jonas Vingegaard overvleugelden de oorspronkelijke vlucht van de dag.

Wat volgde was een enerverende strijd tussen de kemphanen vooraan. Roglic reed alert en pareerde aanvallen van onder andere Remco Evenepoel, Joao Almeida, Michael Woods en Adam Yates. In de laatste kilometer besloot hij zelf te accelereren. De Sloveen kwam vervolgens solo zegevierend over de finish. Hij schroefde zijn aantal seizoensoverwinningen daarmee op naar twaalf. De teller van Team Jumbo-Visma reikt inmiddels tot eenenveertig zeges en eentje meer als de Olympische tijdrittitel van de Sloveen wordt meegerekend.

"Gelukkig had ik de goede benen en kon ik de overwinning binnenslepen."

Primoz Roglic

“Het was volle bak koers”, erkende Roglic na afloop. “We hadden de wedstrijd de gehele dag onder controle. Het hele team heeft daarbij een duit in het zakje gedaan. Op een kleine veertig kilometer van de streep kwamen we met een aantal sterke renners vooraan te zitten. Het was een prima scenario dat Jonas en ik daarbij zaten en even daarvoor ook Sepp nog. We reden de gehele dag alert en zaten op de plekken waar we wilden zitten. Ik kon telkens volgen bij de verschillende aanvallen in de slotfase. In de laatste honderden meters zag ik mijn kans schoon en besloot ik zelf aan te vallen. Gelukkig had ik de goede benen en kon ik de overwinning binnenslepen. Ik heb wederom genoten van het publiek langs de kant. Dat maakt deze zege extra mooi. Ik heb een hoop goede herinneringen aan deze klim en ik ben blij dat ik er vandaag eentje aan heb kunnen toevoegen. Hopelijk kan ik hier in de toekomst nogmaals terugkeren en andermaal meestrijden voor de overwinning. De focus gaat nu op Milaan-Turijn en de Ronde van Lombardije. Ik ben er klaar voor om het seizoen op een mooie manier af te sluiten”, eindigt Roglic, die op San Luca ook de proloog van de Giro won, zijn relaas.

Gerelateerde updates