Profiel
Roglic breidt voorsprong uit in dertiende Touretappe

Roglic breidt voorsprong uit in dertiende Touretappe

Primoz Roglic staat ook na de dertiende etappe in de Tour de France aan de leiding van het klassement. De Sloveense kopman van Team Jumbo-Visma trok op de slotklim ten aanval en kreeg landgenoot Tadej Pogacar met zich mee. Roglic deed zo goede zaken voor zijn klassement. Hij heeft nu een voorsprong van 44 seconden op zijn landgenoot en bijna een minuut op Egan Bernal.

In de etappe door het Cantalgebergte, met onderweg maar liefst zeven beklimmingen, werd er vanuit het vertrek hard gereden. Het duurde vrij lang voordat een omvangrijke kopgroep de ruimte kreeg en kon strijden om de dagzege. Daarachter controleerde Team Jumbo-Visma de etappe. Na voorbereidend werk van Tom Dumoulin en Sepp Kuss trokken Roglic en Pogačar ten aanval in de laatste twee kilometer.

"Zolang je tijd pakt, is het goed en in mijn voordeel. Elke seconde telt."

Primoz Roglic

“Ik ben superblij met hoe het vandaag gegaan is,” aldus Roglic. “Ik heb kostbare tijd gepakt op mijn concurrenten, behalve op Pogacar. Hij is heel erg sterk en hij zal een geduchte tegenstander worden. Het is geen verrassing voor ons dat hij het zo goed doet. Dat hebben we vorig jaar in de Vuelta al kunnen zien. Maar al bij al was het een goede dag. Zolang je tijd pakt, is het goed en in mijn voordeel. Elke seconde telt. De ploeg was vandaag wederom heel sterk. Dit is niet alleen mijn verdienste, maar die van de hele ploeg. We doen het tenslotte samen. Het was een zware dag en de slotklim, vooral de laatste twee kilometer, was erg steil. Het was erg afzien en iedereen reed op zijn limiet. Dit is een goede dag geweest, maar we zijn er nog niet. De Tour is nog lang en er kan nog veel gebeuren. We blijven ons focussen op ons plan en dan zien we wel waar het ons gaat brengen.”

"Primoz gaf aan dat hij zich goed voelde en dat hij iets wilde proberen in de laatste twee kilometer."

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin was onder de indruk van zijn kopman. “Primoz gaf aan dat hij zich goed voelde en dat hij iets wilde proberen in de laatste twee kilometer. Hij was dominant aanwezig en de ploeg heeft heel goed gereden. Het is de eerste dag dat er verschillen zijn gemaakt in het klassement. We hadden gehoopt om tijd te pakken op Egan, maar we hadden het niet verwacht. Zeker niet toen Ineos het overnam op de voorlaatste klim. Het ging toen heel hard. Ze reden echt volle bak. Daarna hebben Sepp en ik het overgenomen. Sepp was echt heel sterk. De Tour is nog lang en er komt nog een hele zware derde week aan. Tot nu toe loopt het voorspoedig en vandaag was een goede dag.”

 / 

Gerelateerde updates