Profiel
Roest voor derde jaar op rij wereldkampioen allround, De Jong pakt brons

Roest voor derde jaar op rij wereldkampioen allround, De Jong pakt brons

Patrick Roest is zondag voor het derde jaar op rij wereldkampioen allround geworden. De 24-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma won in het Noorse Hamar liefst drie van de vier afstanden. Antoinette de Jong wist bij de vrouwen een bronzen plak te veroveren.

Roest, die zaterdag al de 5000 meter had gewonnen, begon sterk aan de slotdag van het WK allround in het Vikingskipet door de 1500 meter op zijn naam te schrijven. De Lekkerkerker won de schaatsmijl in een tijd van 1.44,41. Daarmee eindigde hij ruim voor zijn directe concurrent Sverre Lunde Pedersen (1.45,02).

Door zijn twee zeges na drie afstanden kon Roest de wereldtitel al bijna niet meer ontgaan. De regerend wereldkampioen mocht op de afsluitende 10.000 meter meer dan elf seconden (11,16) toegeven op Pedersen, maar met een tijd van 13.02,45 wist Roest ook de laatste afstand te winnen, waardoor hij met bijna een halve minuut voorsprong (27,94 seconden) wereldkampioen werd. Pedersen pakte zilver en het brons ging naar Seitaro Ichinohe.

"Deze wereldtitel voelt wel als de mooiste", aldus Roest, die eerder de beste was in Amsterdam (2018) en Calgary (2019). "Ik heb me de laatste tijd zó slecht gevoeld, dus het voelt onwijs goed om hier wereldkampioen te worden. Met deze titel maak ik mijn seizoen weer een beetje goed."

"Ik ging een beetje zenuwachtig dit toernooi in, omdat ik vooraf niet wist waar ik stond. Ik ben blij dat ik weer heb kunnen laten zien dat ik goed kan allrounden. Het was een mooi toernooi. Ik denk dat het publiek ook erg heeft genoten. Er hing een goede sfeer in de hal dit weekend, waardoor deze prestatie nog wat mooier wordt."

Derde bronzen medaille voor De Jong op WK allround

Eerder op de dag wist De Jong na een zinderende strijd met Melissa Wijfje voor de derde keer in haar loopbaan een bronzen medaille te pakken op het WK allround. Wijfje stond na drie afstanden op de derde plek, maar verloor haar podiumplek in de laatste ronde van de afsluitende vijf kilometer. De wereldtitel bij de vrouwen ging naar Ireen Wüst.

"Het is heel bizar dat ik hier nu met brons sta", aldus een verraste De Jong na afloop. "Ik had het niet meer verwacht. Het zat allemaal zo dicht bij elkaar. Bij de laatste tweehonderd meter van Melissa dacht ik: kan het nog? Toen zei Jac: 'Nee, dat gaat niet meer lukken.' Als het dan gebeurt, is dat zo'n opluchting. Dit geeft een heel goed gevoel."

"Na deze prestatie ben ik wel een beetje trots op mezelf. Ik leefde al twee maanden naar deze wedstrijd toe. Dan verloopt de eerste dag teleurstellend, waardoor je baalt, maar weet je een dag later toch een bronzen medaille te winnen. Ik ben onwijs blij met deze derde plek. Deze plak geeft een beetje kleur aan mijn seizoen."

Gerelateerde updates