Shop
Laporte kraait voor tweede maal victorie in Critérium du Dauphiné

Laporte kraait voor tweede maal victorie in Critérium du Dauphiné

Christophe Laporte heeft na de openingsetappe ook de derde rit van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Fransman van Team Jumbo-Visma toonde zich in zijn gele leiderstrui de snelste in een massasprint. De zege in de straten van Le Coteau betekent voor Laporte de dertigste overwinning als prof.

De derde etappe van de Franse rittenkoers kende twee gezichten. Het eerste gedeelte van de rit bevatte met de nodige hoogtemeters nog enkele uitdagingen voor het peloton. Dat veranderde in het laatste deel van de etappe, waar het vlak was. Team Jumbo-Visma vatte de hele dag post in de voorhoede van het peloton, waardoor de ploeg uit de problemen bleef.

In de laatste kilometers hield de zwart-gele brigade allereerst klassementsman Jonas Vingegaard voorin, waarna het aan Laporte was om zich te positioneren voor de eindsprint. Enkele hectometers voor de finish leek de Fransman kansloos voor de zege, maar als een duveltje uit een doosje manoeuvreerde Laporte zich een weg naar het front. Met een sterk eindschot verschalkte de 30-jarige coureur de pure sprinters, vooraleer hij voor de vierde keer dit seizoen het zegegebaar mocht maken. Hij schonk zijn ploeg Team Jumbo-Visma daarmee de 32ste overwinning van het wielerjaar.

“Deze zege komt eigenlijk wel als een verrassing”, erkent Laporte direct na de finish. “Op voorhand zou je realistisch gezien zeggen dat deze aankomst een kolfje naar de hand van de pure sprinters is. Ik gaf echter bij de ploegleiding aan dat ik voor de overwinning wilde gaan. Het hoofddoel was om Jonas te beschermen in de finale. Nadat we daarin slaagden, mocht ik mijn poging wagen. Ik zag mijn kans schoon en dook in het juiste gat. Gelukkig beschikte ik over voldoende snelheid en kon ik de zege grijpen. Hier ben ik enorm blij mee. Het is lang geleden dat ik me richtte op een vlakke massasprint. Door de sterkte van het team waarmee we hier rondrijden, kon ik me in de finale zo uitgerust mogelijk richten op een goed resultaat. Voor de tweede keer in drie dagen winnen, dat is uiteraard een heerlijk gevoel.”

"Hier ben ik enorm blij mee"

Christophe Laporte

Met de veroverde bonificatieseconden hijst Laporte zich nog iets steviger in de gele trui. Illusies voor een veel langer behoud van die trui heeft de Fransman echter niet. “De tijdrit van morgen is normaliter iets te lang voor mij. Ik heb een goede tijdrit in de benen, maar ruim dertig kilometer is wat te veel voor mij. Uiteraard ga ik mijn uiterste best doen en mijn huid duur verkopen. Zo’n felbegeerde trui doe je natuurlijk niet zomaar van de hand.”

Gerelateerde updates