Shop
Goede move helpt Kooij aan zege in openingsetappe van ZLM Tour

Goede move helpt Kooij aan zege in openingsetappe van ZLM Tour

Olav Kooij heeft de eerste etappe van de ZLM Tour op zijn naam geschreven. De sprinter van Team Jumbo-Visma troefde in de smalle straten van Kapelle zijn concurrenten af. Hij bracht daarmee zijn seizoenstotaal op vijf overwinningen en het totaal van de ploeg op zeventien. Kooij start morgen in de gele leiderstrui.

Op zo’n veertig kilometer van de meet werd een kopgroep van vijf renners ingerekend, voornamelijk door toedoen van Team Jumbo-Visma. De geel-zwarte brigade hield de touwtjes stevig in handen en counterde alle aanvallen om Kooij in een zetel naar de finish te brengen.

Hoewel de jongeling de gehele etappe goed omringd was door zijn teamgenoten kwam hij in de hectische laatste kilometer geïsoleerd te zitten. Met een uiterste krachtsinspanning werkte Tim van Dijke zich naar voren en bood hij Kooij alsnog de ideale lead-out.

"Ik ben heel blij dat ik het heb kunnen afmaken", glundert Kooij. "We kwamen hier met als doel om een rit te winnen en als dat dan meteen lukt, is dat supermooi. We hadden ons geen beter begin kunnen wensen."

Kooij was vooral Van Dijke dankbaar voor zijn lead-out. "In de laatste kilometer kwamen we in het gedrang, waardoor ik Mick (van Dijke) kwijtraakte en ik het wiel koos van Elia Viviani. Ineens zag ik Tim langs me komen en pikte ik bij hem aan. Hij deed echt een supermove en ik durf wel te zeggen dat ik dankzij zijn move heb gewonnen."

Voor de twintigjarige sprinter is de zege in eigen land een mooie opsteker na zijn ongelukkige val in Hongarije. Daar moest hij de wedstrijd in de leiderstrui met een flinke blessure aan de kuit verlaten. Zaterdag werd Kooij ook door een val uitgeschakeld voor de winst in de Heistse Pijl.

"Ik ben nog niet op mijn top. Ik had wel een goed gevoel vandaag en we hebben het initiatief genomen met de ploeg", aldus Kooij. "Het is goed om dat zelfvertrouwen te krijgen en ik ben blij om het zo af te maken."

 / 

Gerelateerde updates