Profiel
Geen extra kers meer op de taart voor Team Jumbo-Visma na prachtige Tour

Geen extra kers meer op de taart voor Team Jumbo-Visma na prachtige Tour

Team Jumbo-Visma heeft een sterke Tour de France afgesloten met drie ritzeges en een tweede plaats in het eindklassement voor Primoz Roglic. In de afsluitende etappe naar de Champs Elysees in Parijs gebeurden geen gekke dingen meer.

De geelzwarte formatie onder sportieve leiding van Grischa Niermann reed elf dagen in de gele trui, toonde vechtlust, maar stuitte in extremis op een sterke Pogacar.

Voor Roglic is het zijn derde eindpodium in een grote ronde. Vorig jaar won hij de Vuelta a Espana en werd hij derde in de Giro d’Italia. Het is het vierde eindpodium voor Team Jumbo-Visma in een koers over drie weken nadat Steven Kruijswijk vorig jaar op het podium stond in Parijs. “Ik ben uiteraard heel teleurgesteld,” aldus Roglic. “Ik heb mij voor 110 procent gegeven, meer zat er gisteren niet in. Ik voel me schuldig tegenover mijn ploeggenoten dat ik het niet afgemaakt heb, maar ik deed het niet met opzet. Ik kon gewoon niet harder. Ondanks de teleurstelling ben ik ook heel trots op deze tweede plaats. Ik eindig liever tweede of derde dan net buiten het podium. Ik ben ook trots op de ploeg. We hebben drie weken lang elke dag gevochten en alles gegeven. We zijn er samen voor blijven vechten. Ook de manier waarop we gekoerst hebben, was prachtig. Daar ben ik heel trots op. Ik weet niet of we als ploeg fouten gemaakt hebben. Of we nog agressiever hadden moeten koersen. Dat moeten we binnenkort rustig gaan analyseren. Ik ga zeker terugkomen naar de Tour. Je wilt altijd winnen en de beste zijn. Hier kunnen we lering uit trekken en er zijn zeker verbeterpunten ook bij mij. De motivatie is er en hopelijk komen we hier nog sterker uit.”

"We zijn er samen voor blijven vechten. Ook de manier waarop we gekoerst hebben, was prachtig. Daar ben ik heel trots op."

Primoz Roglic

Voor manager Richard Plugge is het ook een enorme teleurstelling, maar de trots overheerst. “We kwamen om de Tour te winnen, maar dat is niet gelukt. We kunnen trots zijn op de drie ritzeges, elf dagen geel en de manier waarop we gekoerst hebben. We hebben alleen ons doel niet bereikt. Daar moeten we mee leven en het positieve eruit halen naar de toekomst. We zijn enorm teleurgesteld. Verbluft ook. Dit hadden we niet zien aankomen. Als je denkt dat 57 seconden genoeg moet zijn voor de winst dan is dit een enorme deceptie. Primoz reed een prima tijdrit tot aan het punt dat hij hoorde dat het hem niet ging worden. Dan gaat het ook mentaal doorwegen. Ik denk niet dat we de afgelopen weken veel fout gedaan hebben. We zijn op een sterke Pogacar gestuit. We hebben er echt alles aangedaan en tot in de puntjes uitgevoerd. Maar het is niet gelukt. We leren elk jaar bij. Twee jaar geleden werden we vierde en vijfde in de Tour, vorig jaar derde en nu tweede. We leren steeds beter hoe het Tourspelletje in elkaar zit. Ondanks de teleurstelling ben ik trots op de gehele ploeg.”

"We kwamen om de Tour te winnen, maar dat is niet gelukt. Daar moeten we mee leven en het positieve eruit halen naar de toekomst."

Richard Plugge

Tweevoudig etappewinnaar Wout van Aert mengde zich op de Champs-Élysées nog in de debatten en werd zesde. “Ik kwam met Amund een mannetje tekort in de finale. Hij is normaal een van de laatste mannen voor Dylan dus die weet hoe het werkt. Hij had pech in de voorlaatste ronde dus vooraan geraken was moeilijk. Toen heb ik zelf positie gezocht. Dat ging vrij goed en ik had ook veel snelheid in de laatste bocht. Die snelheid verloor ik omdat ik opgehouden werd door Viviani. Voor mij persoonlijk was dit een fantastische Tour met twee zeges, maar de teleurstelling van het missen van de eindwinst overheerst bij mij. Het was niet gemakkelijk, maar toch hebben we de switch gemaakt om er nog een keer vol voor te gaan. We hebben drie weken vooraan gereden en dat hebben we vandaag ook weer laten zien. Ik had liever nog een keer gewonnen, maar het zat er niet in. Nu twee dagen uitrusten en dan focussen op het WK.”

Photo credit: A.S.O / Pauline Ballet

Gerelateerde updates