Shop
Dumoulin verlaat geliefde Giro d’Italia in rit 14: ‘op en leeg’

Dumoulin verlaat geliefde Giro d’Italia in rit 14: ‘op en leeg’

Tom Dumoulin heeft de strijd gestaakt in de veertiende etappe van de Giro d’Italia. In de rit naar Turijn kneep de voormalig winnaar van de Italiaanse ronde met nog honderd kilometer te gaan in de remmen. Dumoulin was naar eigen zeggen fysiek aan het eind van zijn Latijn.

“De tank is leeg. Ik weet op dit moment niet zo goed wat ik er over kan zeggen”, vertelt Dumoulin aangeslagen. “Dit is ontzettend balen. Ik kan geen vermogen wegtrappen zonder dat het pijn doet. De vorm is er simpelweg niet. Ik heb op dit moment geen antwoord op de vraag waar dat aan ligt.”

Dumoulin ondervond gaandeweg de afgelopen twee weken dat hij niet in staat was het beste uit zichzelf te halen. “Ik merkte dat ik niet beschikte over de beste benen in deze Giro. Desondanks was ik er op gesteld deze ronde uit te rijden en samen met de rest van de ploeg te finishen in Verona. Ik wilde zo op zijn minst de nodige wedstrijdkilometers in de benen krijgen. Ik pepte mezelf iedere ochtend op om er het beste van te maken, maar dat lukt me simpelweg niet. Het lijf is momenteel op.”

"Het lijf is momenteel op"

Tom Dumoulin

Dumoulin reed in het openingsweekend naar een podiumplaats in de tijdrit. In etappe zeven hielp hij ploeggenoot Koen Bouwman aan een fraaie ritzege. “Dat zijn de mooie dingen die ik deze Giro heb mogen meemaken. Daar heb ik van kunnen genieten. Maar de laatste dagen was het vooral afzien. Ik ga nu naar huis en ga deze teleurstelling een plekje geven. Daarna zien we weer verder.”

De renners van Team Jumbo-Visma vervulden verder een bijrol in de rit naar Turijn. Onder andere Pascal Eenkhoorn, drager van het rode rugnummer, en Sam Oomen probeerden in het begin van de rit enkele malen mee te springen met verschillende ontsnappingen. Die pogingen liepen op niets uit.

“We hebben in het begin geprobeerd mee te zitten”, zegt ploegleider Marc Reef. “Uiteindelijk kwamen we helaas niet in het stuk voor. De focus gaat op de komende ritten, want we blijven mikken op etappezeges. Daarvoor krijgen we nog een aantal kansen.”

"We blijven met z’n allen strijden om er iets moois van te maken"

Sam Oomen

Oomen geeft te kennen dat de omstandigheden vandaag niet in zijn voordeel waren. “Na een aantal fikse inspanningen om mee te zitten merkte ik dat herstellen lastig was met deze de hitte. Vervolgens volgde een lange strijd waarin ik weigerde op te geven. Ik ben heel blij met hoe de jongens me steunen en met de kans die ik krijg. Helaas is het niet goed genoeg om met de besten mee te rijden, maar de komende week biedt nog een aantal kansen. We blijven met z’n allen strijden om er iets moois van te maken.”

Gerelateerde updates