Shop
Vos kijkt uit naar Gent-Wevelgem

Vos kijkt uit naar Gent-Wevelgem

Zondag 27 maart stellen de vrouwelijke profs zich voor de elfde keer op aan de start van Gent-Wevelgem. Dit jaar is dat wederom onder de Menenpoort in Ieper. Ook Team Jumbo-Visma is goed vertegenwoordigd, onder anderen in de persoon van Marianne Vos. Zij werd vorig jaar – na een ijzersterke sprint – winnaar van deze koers. “De winst van 2021 is een mooie herinnering,” aldus Vos, “maar biedt geen garantie voor een nieuwe zege. Al zijn we daar natuurlijk wel op uit.”

Dit jaar is het parcours van Gent-Wevelgem zeventien kilometer langer dan vorig jaar. De vrouwen leggen 159 kilometer af en bedwingen in totaal zeven hellingen. De onverharde stroken – ook wel bekend als plugstreets – zijn dit jaar uit het parcours geschrapt, maar daar komen De Moeren voor in de plaats, net als in het parcours van de mannen. De wind heeft op dit vlakke stuk vrij spel en dus zou er al vroeg in de wedstrijd een schifting kunnen plaatsvinden. “In deze koers speelt wind eigenlijk altijd een rol”, weet Vos uit ervaring. “Het maakt de wedstrijd onvoorspelbaar en zwaar.”

Na een kilometer of 95 wacht de eerste heuvelzone. De rensters krijgen de Scherpenberg, Baneberg, Monteberg en Kemmelberg voor hun kiezen. De Kemmelberg is de meeste beruchte. Voor het eerst moeten de vrouwen ook over de steile zijde van deze berg naar boven. Dat is omstreeks kilometer 125. Bijna 800 meter klimmen over kasseien tegen een percentage van tien procent. Het steilste stuk meet zelfs een stijging van 23 procent. De laatste 34 kilometer voor de finish zijn volledig vlak.

"Eigenlijk zorgen alle hindernissen die we onderweg tegenkomen voor uitputting. Daardoor kan het aan het eind nog alle kanten op gaan"

Marianne Vos

Vos is zich goed bewust van alle uitdagingen die het parcours van deze Vlaamse kasseienklassieker te bieden heeft. “De Kemmelberg is een scherprechter waar het peloton zou kunnen breken. Maar eigenlijk zorgen alle hindernissen die we onderweg tegenkomen voor uitputting. Daardoor kan het in de laatste fase van de wedstrijd nog alle kanten op gaan. Vaak eindigt Gent-Wevelgem in een sprint van een uitgedunde groep, maar dat is niet altijd zo. Dit jaar kan het heel anders lopen. Het is hoe dan ook belangrijk om in deze koers alert te rijden. Vooral op de uitdagende stukken moeten we goed van voren zitten om controle te houden. Dat is wel gemakkelijker gezegd dan gedaan, want dat wil iedereen.”

Vos kijkt uit naar de start en voelt zich gesterkt door haar team. “We hebben een goede ploeg en kunnen met verschillende pionnen de finale in om daar te strijden voor de winst. Dat zullen we dus ook zeker doen.”

Gent-Wevelgem voor vrouwen start zondag 27 maart om 13.50 uur. De finish wordt verwacht om 18.10 uur.

De selectie voor Gent-Wevelgem 2022

Marianne Vos
Coryn Labecki
Riejanne Markus

Romy Kasper
Jip van den Bos
Anna Henderson

 / 
			© Vos in Gent-Wevelgem 2021
			© Victory!
			© Vos in Gent-Wevelgem 2021
			© Vos in Gent-Wevelgem 2021
			© Vos in Gent-Wevelgem 2021
© Vos in Gent-Wevelgem 2021
© Victory!
© Vos in Gent-Wevelgem 2021
© Vos in Gent-Wevelgem 2021
© Vos in Gent-Wevelgem 2021

Gerelateerde updates