Shop
Vos kijkt na mooie crosscampagne ambitieus naar wegseizoen

Vos kijkt na mooie crosscampagne ambitieus naar wegseizoen

Een nieuw seizoen, nieuwe ambities. Voor Marianne Vos, de kopvrouw van Team Jumbo-Visma Women, horen daar de voorjaarsklassiekers en de Tour de France bij. De speerpunten zijn duidelijk voor Vos. Haar seizoen start ze in Italië met de Strade Bianche Donne die zaterdag 5 maart verreden wordt.

Het glooiende parcours van 136 kilometer telt acht gravelstroken; in totaal goed voor meer dan 31 grindkilometers. De Strade Bianche - dat letterlijk vertaald 'witte wegen' betekent - heeft hieraan zijn naam te danken.
De finale van de wedstrijd voert de renners naar een steile klim die naar Le Tolfe (1,1 kilometer, 18% max) leidt. Net na deze korte, venijnige klim finishen ze op de Piazza del Campo in Siena.

“Ik kijk er echt naar uit om na maanden modder weer aan de wegwedstrijden te kunnen beginnen”, glimlacht Vos. “De Strade is een mooie wedstrijd om te starten, gevolgd door de voorjaarsklassiekers Gent-Wevelgem, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix. Daarna is het de bedoeling om op hoogtestage te gaan als voorbereiding op de eerste editie van de Tour de France Femmes. Daar ben ik heel benieuwd naar en ik hoop dat we er wat etappezeges kunnen boeken. Ik vind het geweldig dat we nu met beide WorldTour-ploegen van Jumbo-Visma naar grote rondes kunnen gaan als de Giro, de Vuelta en nu dus ook de Tour.”

Het team werd dit jaar versterkt in de breedte, met enkele jonge rensters en de 29-jarige Coryn Labecki die het samen met Vos moet kunnen afmaken in de finale van de voorjaarsklassiekers en rondes.

“Coryn en ik kennen elkaar al enkele jaren als concurrentes”, gaat Vos verder. “Ze is een heel complete renster, die in veel wedstrijden naar voor geschoven kan worden. Ze kan de rust lang bewaren en weet heel goed op welk moment ze moet toeslaan. Ze is ook direct in haar communicatie wat prettig is voor het team. Je weet precies wat ze van je verwacht. Ik denk dus dat we veel aan elkaar zullen hebben. Het is goed voor het team als er verschillende pionnen zijn die het af kunnen maken.”

Vos hoort vanaf het prille begin bij Team Jumbo-Visma Women. “Het was even spannend en afwachten hoe het zou lopen”, blikt ze terug. “Al wist ik natuurlijk dat het geen sprong in het diepe was omdat Team Jumbo-Visma erg professioneel is en al veel ervaring heeft. We zijn als vrouwenploeg meteen omarmd en opgenomen in de grote structuur. Dat voelde als een warm welkom. Dat is vooral te danken aan het management, zowel dat van de vrouwen als van de mannen. Want er was ook meteen een grote wisselwerking met het andere WorldTour-team. Alle kennis en informatie wordt gedeeld met elkaar, zelfs vanuit het schaatsen. Dat maakt iedereen sterker. Ik ben me er van bewust hoe fijn het is om in zo’n professionele omgeving te kunnen werken. Een omgeving die vertrouwen uitstraalt en ons rust geeft.”

En die rust resulteerde tijdens het eerste seizoen van het team in mooie resultaten en veertien overwinningen. “Wat ik de mooiste overwinning van vorig seizoen vond? Gent-Wevelgem! Het was de eerste overwinning die ik kon behalen voor het team en ik had die overwinning ook helemaal te danken aan dat team. Mijn ploeggenotes brachten me perfect in positie, zodat ik voor de sprint eigenlijk geen trap te veel hoefde te geven. We hebben die overwinning uiteraard samen gevierd en dat was zo’n mooi moment… Er zijn daarna nog andere mooie overwinningen geweest, maar deze is speciaal omdat het de eerste was. We hebben er intussen enkele nieuwe meiden bij, maar met de balans en teamsfeer zit het nog steeds goed. We willen voor elkaar door het vuur gaan en dan kun je als team heel ver komen.”

Het startschot voor Strade Bianche Donne klinkt zaterdag 5 maart om 9.10 uur.

Selectie vrouwen: Marianne Vos, Coryn Labecki, Linda Riedmann, Teuntje Beekhuis, Anouska Koster, Anna Henderson

Gerelateerde updates