Shop
Van de Velde kijkt uit naar vervolg Ardens drieluik

Van de Velde kijkt uit naar vervolg Ardens drieluik

Afgelopen zondag sprintte Marianne Vos op eigen bodem naar de winst in de Amstel Gold Race. Na de tweede overwinning van het seizoen voor Team Jumbo-Visma Women maakt de damesploeg zich op voor de resterende wedstrijden van het Ardense drieluik met de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Voor de Belgische Julie Van de Velde beiden een thuiswedstrijd.

“De Amstel Gold Race is voor een Nederlandse natuurlijk onwijs mooi om te winnen,” vertelt Marianne Vos. “Het voelde niet alsof ik hem nog miste of als een groot gat op mijn erelijst. Maar nu hij er is, staat deze wel heel mooi.” Welke wedstrijd al wel op de erelijst van de Brabantse stond, is de Waalse Pijl. Tot 2018 was Vos recordhoudster met in totaal vijf overwinningen in deze heuvelklassieker. In 2019 werd dit record verbroken door Anna van der Breggen, sinds 2015 de ongeslagen winnares.

Morgen vindt de 24e editie plaats van de Waalse klassieker. Het parcours bestaat dit jaar uit een kleine en grote omloop waarbij de beslissing waarschijnlijk weer zal vallen op de gevreesde slotklim, de Muur van Hoei. De Belgische Van de Velde kijkt uit naar de klimklassieker in eigen land. “Om als Belgische deze wedstrijden te mogen rijden is natuurlijk super. De aankomst op de Muur van Hoei vind ik heel speciaal. Het is jammer dat dit jaar geen volk langs de kant staat om ons naar boven te schreeuwen zoals in andere jaren. Maar dat zal ons er niet van weerhouden om het beste van onszelf te geven.”

 / 

“Ik heb goede herinneringen aan de 2019 editie van zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik,” vervolgt Van de Velde. “De langere klimmen liggen mij in principe beter dan de korte klimmen die je tegenkomt bij andere koersen in het voorjaar. Ik kijk er dan ook naar uit om mij in beide wedstrijden weer voor de volle honderd procent in te zetten om uiteindelijk tot een zo goed mogelijk teamresultaat te komen. Ik ben benieuwd wat het dit jaar gaat geven.”

Waar de Waalse Pijl voor vrouwen al sinds 1998 bestaat, werd Luik-Bastenaken-Luik pas sinds 2017 voor het eerst door het damespeloton verreden. Dit jaar beslaat de wedstrijd 141 kilometer met richting de finale de befaamde Côte de La Redoute en Côte de la Roche-aux-Faucons. “Beide parcoursen zijn dit jaar anders, dus ik ben blij dat we de tijd hebben genomen om verkenningen te doen,” vertelt Van de Velde. “Toen lag er nog sneeuw en dat gaf een prachtig landschap. Luik-Bastenaken-Luik is van zichzelf al een mythische koers die tot de verbeelding spreekt. Het is super dat daar nu sinds enkele jaren ook een vrouweneditie aan is toegevoegd.”

Waalse Pijl (21/04)

Julie van der Velde

Marianne Vos

Anna Henderson

Romy Kasper

Anouska Koster

Teuntje Beekhuis

Luik-Bastenaken-Luik (25/04)

Marianne Vos

Anna Henderson

Riejanne Markus

Julie van der Velde

Anouska Koster

Teuntje Beekhuis

Gerelateerde updates