Shop
Van Aert en Van Empel klaar voor titelstrijd in Hoogerheide

Van Aert en Van Empel klaar voor titelstrijd in Hoogerheide

Aankomend weekend is het zover: het wereldkampioenschap veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide. Fem van Empel en Wout van Aert staan namens respectievelijk Nederland en België aan het vertrek en gaan de strijd om de felbegeerde regenboogtrui aan. Het tweetal van Team Jumbo-Visma hoopt zo hun uitstekende veldritseizoen in stijl af te sluiten.

Hoogerheide is al jaren een begrip op de veldritkalender en ook voor deze editie heeft de organisatie weinig veranderd aan het parcours. De aanwezige renners en rensters zullen een hoge gemiddelde snelheid aantikken op het ruim drie kilometer lange strijdtoneel. Direct na de start ligt een fietsbrug, waarna er linksom wordt afgeslagen richting het bos. Nieuw is dat er rondom het bos drie lussen worden afgewerkt. Voorheen waren dat er twee. Bij het bos vindt waarschijnlijk afwisseling plaats tussen fiets- en loopstroken. Vlak voor het einde van de omloop wachten nog een fietsbrug en de traditionele schuine kant. Daarna mag het licht oplopende asfalt weer kortstondig worden betreden.

Van Aert is blij dat het WK plaatsvindt in Noord-Brabant en kijkt ernaar uit. “Het is altijd leuk om terug te keren naar een plek waar je mooie resultaten hebt behaald”, doelt de Belg mede op zijn wereldtitel in de beloftencategorie van 2014. “In Hoogerheide is altijd alles tot in de puntjes geregeld, dus het is tof om daar een wereldkampioenschap te rijden. Het weer zal beslissen hoe het parcours er komend weekend bij zal liggen. Meestal is het redelijk recht-toe-recht-aan. Ik heb Hoogerheide echter al in veel verschillende hoedanigheden gezien. Het kan voor mij een voordeel zijn als het modderig is en er wat loopstroken ontstaan. Ik hoop vooral dat er komend weekend veel mensen komen kijken.”

"Ik ga er in ieder geval alles aan doen om die mooie regenboogtrui mee naar huis te nemen."

Fem van Empel

De 28-jarige Belg is gemotiveerd om een vierde wereldtitel aan zijn erelijst toe te voegen, nadat hij eerder in 2016, 2017 en 2018 aan de haal ging met de regenboogtrui in de elitecategorie. “Ik ben ambitieus en zou het heel mooi vinden om de regenboogtrui weer eens te dragen. Het is lang geleden. Ik heb een goede laatste test achter de rug in Hamme. Voorafgaand aan die cross heb ik nog een aantal pittige trainingen afgewerkt, waardoor ik wat vermoeid aan de start verscheen. Mijn trainingen zijn in aanloop naar het WK wel zo aangepast dat ik zo fris mogelijk ben in Hoogerheide. Het extra procentje hoop ik te krijgen door goed te rusten en me klaar te stomen voor zondag. Ik weet al een paar weken dat ik in goede vorm ben, dus dat is positief. Ik denk dat ik een goede kans maak en ben klaar om de strijd aan te gaan.”

Voor de twintigjarige Van Empel wordt het haar eerste WK bij de elites. Toch is het winnen van een wereldkampioenschap veldrijden niet nieuw voor het jonge talent. In 2021 veroverde ze de titel in de beloftencategorie. Dankzij dertien seizoenszeges en de eindzege in het klassement van de wereldbeker verschijnt Van Empel met vertrouwen aan de start van het kampioenschap in eigen land. “In principe heb ik dit seizoen al mijn doelen behaald, dus ik ga zo relaxed richting het WK. Toch blijft komende zaterdag een dag apart. Ik wil de finish bereiken zonder ergens spijt van te hebben. Dan zien we wel welke plaats daaraan gekoppeld is. Als er zaterdag iemand beter is dan ik, moet ik daarmee dealen. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om die mooie regenboogtrui mee naar huis te nemen. Ik bereid me niet anders dan anders voor op deze koers. Ik werk gewoon een normale trainingsweek af en hoop op die manier klaar te zijn voor de titelstrijd.”

Voor Van Empel start haar WK-campagne al op vrijdag om 12:30 uur met de Team Relay. Op zaterdag vindt de elitewedstrijd bij de dames om 15:00 uur plaats. Van Aert verschijnt een dag later op hetzelfde tijdstip aan het vertrek.

Gerelateerde updates