Profiel
Tony Martin kijkt uit naar Ronde van Romandië

Tony Martin kijkt uit naar Ronde van Romandië

Dinsdag start in Oron de Ronde van Romandië. Voor veel renners een voorbereidingskoers op aankomende grote rondes, maar de rittenkoers door het Franstalige gedeelte van Zwitserland is een wedstrijd die zeker ambities met zich meebrengt voor Team Jumbo-Visma. De afgelopen twee edities werden gewonnen door Primoz Roglic.

Het parcours in Zwitserland is verre van vlak. Op de eerste én de laatste dag strijden de renners op heuvelachtig terrein tegen de klok. De voorlaatste etappe mag worden omschreven als de koninginnenrit. De renners klimmen dan naar ruim 2000 meter boven zeeniveau.

"Het belangrijkste is om nu weer in het ritme van wedstrijden te komen. Ik moet weer wat zelfvertrouwen opbouwen op de fiets."

Tony Martin

Voor Tony Martin wordt de Ronde van Romandië de eerste wedstrijd na een elleboogblessure die de Duitser opliep in Parijs-Nice. De tijdrijder kijkt er naar uit om eindelijk weer in actie te komen in wedstrijdverband. “Ik heb er zin in. Ik voel me goed na mijn blessure. Ik heb het geluk dat ik, ondanks mijn leeftijd, nog altijd snel herstel van blessures. Ik heb er vertrouwen in dat mijn conditie in de basis in orde zal zijn. Het belangrijkste is om nu weer in het ritme van wedstrijden te komen. Ik moet weer wat zelfvertrouwen opbouwen op de fiets. Natuurlijk ben ik voorzichtig, maar ik zal me voor de volle honderd procent geven de komende week.”

Een blik op het parcours wakkert bij de in Zwitserland woonachtige renner een goed gevoel aan. “Het routeboek leert dat er twee keer tegen de klok zal worden gereden. Op de eerste dag staat er een proloog op het programma. In deze rit verwacht ik nog niet heel veel van mezelf. De Ronde van Romandië wordt afgesloten met een tijdrit van ruim zestien kilometer. Dat is ook de rit waar ik het meest naar uitkijk. Ik zie hier kansen voor mezelf. Ik hoop dat ik dan een goed ritme heb kunnen opbouwen in de voorgaande etappes.”

Tony Martin voor de start van de tijdrit in Parijs-Nice.

“De Ronde van Romandië voelt voor mij altijd wel extra bijzonder. Ik bewaar goede herinneringen aan deze race. Ik heb er in het verleden al een aantal keer een tijdrit mogen winnen. Ook heb ik negen jaar geleden een tweede plaats behaald in het eindklassement. Het is een wedstrijd die altijd tot in de puntjes perfect georganiseerd is. Daarnaast zullen we rijden in een mooie omgeving. Het is een wedstrijd in het land waar ik tegenwoordig woon. Ik kom met de trein naar de start. Het voelt niet direct als een thuiswedstrijd omdat het zo’n drie uur verwijderd is van mijn woonplaats. Toch geeft het een specialer gevoel dan koersen in pakweg Frankrijk of Spanje”, vertelt Martin.

"Ik kijk er naar uit om weer een rugnummer op te mogen spelden."

Tony Martin

De ambities voor de komende periode worden door Martin niet onder stoelen of banken gestoken. “In eerste instantie ben ik hier om in dienst te rijden van Steven Kruijswijk. Deze wedstrijd maakt voor mij deel uit van mijn voorbereiding op de Tour de France. Ik kijk er naar uit om weer een rugnummer op te mogen spelden.”

Gerelateerde updates