Shop
Team Jumbo-Visma zet in op Tour de France én Giro d’Italia in 2023

Team Jumbo-Visma zet in op Tour de France én Giro d’Italia in 2023

Aan het einde van het afgelopen jaar, net voor kerst, presenteerde Team Jumbo-Visma niet alleen zijn manschappen, maar ook de ambities voor het aankomende wielerseizoen. Rode draad op dat wensenlijstje is het streven naar perfectie in de grootste koersen, want naast de kasseienklassiekers is ook het winnen van de dubbel Giro d’Italia en Tour de France een doel voor de Nederlandse formatie.

Daarmee start Team Jumbo-Visma in mei in het Italiaanse Fossacesia met torenhoge ambities voor het eindklassement. Primoz Roglic, met aan zijn zijde aanwinst Wilco Kelderman in een rol als meesterknecht, is als kopman van de Nederlandse ploeg aangeduid. “Bij die keuze zijn we niet over één nacht ijs gegaan”, erkent sportief directeur Merijn Zeeman. “Maar het sluit wel mooi aan op de ambities van Primoz.”

"Onze ambitie is de Giro te winnen"

Merijn Zeeman

Revanche

Zeeman zag de Sloveen in 2019 enkele dagen in het roze rijden en proefde van dichtbij dat hij er intern geen geheim van maakte ooit te willen terugkeren in de Italiaanse ronde. “Primoz reed enkele jaren geleden al een sterke Giro. Hij hoopt de komende editie een gooi te kunnen doen naar de eindwinst. We denken dat het parcours op het lijf van Primoz is geschreven. Hij zal omringd worden door een ijzersterk team. Onze ambitie is de Giro te winnen.”

Vertrouwd

Kelderman is op zijn beurt blij weer terug te zijn op het oude nest. “Het doet me goed om weer terug te zijn in een omgeving waarin het voor mij ooit allemaal begon. Ik miste de afgelopen jaren het familiegevoel dat hier bij deze ploeg zo heerst. Alles is hier tot in de details perfect geregeld. Ik kijk er heel erg naar uit om Primoz bij te staan in de Giro d’Italia”, werpt de 31-jarige coureur alvast een blik vooruit.

Tour de France

Een langgekoesterde wens van Team Jumbo-Visma werd afgelopen seizoen waarheid door voor het eerst in de historie van de ploeg de Tour de France te winnen. “En die titel wil ik maar al te graag gaan verdedigen”, stelt Jonas Vingegaard onomwonden. “Het heeft iets magisch om te mogen starten met rugnummer een. Ik sta nu met meer ervaring aan de start dan tijdens de laatste twee edities.”

"Ik voel niet dat er nu meer druk is"

Jonas Vingegaard

Nuchterheid

Van toegenomen druk wil de Deense tourwinnaar niets weten. “Ik voel niet dat er nu meer druk is rond mijn persoon. Je kunt stellen dat de verwachtingen hoger zijn, maar anderzijds ook dat ik kan genieten omdat ik al een Tourzege op zak heb”, is Vingegaard nuchter.

De beide kopmannen hebben samen al vier grote rondes op hun naam staan, maar een dubbele grote-rondewinst behaalde Team Jumbo-Visma in één seizoen nog nooit. Hoe mooi zou het zijn als 2023 daar verandering in zou brengen?

Gerelateerde updates