Team Jumbo-Visma Women ambitieus richting Vuelta Femenina

Team Jumbo-Visma Women ambitieus richting Vuelta Femenina

Team Jumbo-Visma Women neemt van maandag 1 tot en met zondag 7 mei deel aan de negende editie van de Vuelta Femenina. De eerste van drie grote rondes op de kalender telt dit jaar zeven wedstrijddagen, waaronder een ploegentijdrit. Riejanne Markus en ploegleider Carmen Small blikken vooruit.

De Vuelta Femenina staat dit jaar voor enkele veranderingen. De grootste Spaanse rittenkoers stond in 2015 voor het eerst op de kalender, toen nog als eendagswedstrijd in Madrid, op de slotdag van de Vuelta voor mannen. Geleidelijk werd de ronde uitgebreid; tot vorig jaar werden er vijf etappes verreden in september. Vanaf dit jaar vindt de Vuelta Femenina plaats in mei en werken de rensters zeven etappes af.

De Ronde van Spanje voor vrouwen opent op maandag met een ploegentijdrit van 14,5 kilometer in Torrevieja. De race tegen de klok op een vlak parcours is meteen iets om naar uit te kijken volgens Markus. “Het is heel mooi om de Vuelta met een ploegentijdrit te kunnen starten. Al is het wel spannend. Niet iedere renster in de selectie heeft al ervaring in zo’n tijdrit. Na de Amstel Gold Race hebben we dan ook een training gepland ter voorbereiding op die discipline. Die verliep goed, dus we hebben er veel vertrouwen in.”

Ploegleider Carmen Small mikt op een topvijfresultaat op dag één. “Een ploegentijdrit komt niet vaak voor in een seizoen, dus daar lag onze topfocus niet. We zullen zeker proberen om een goede tijd neer te zetten om zonder tijdverlies de volgende etappes aan te vatten. We hebben sterke rensters in de ploeg die de kwaliteiten hebben om een technisch goede tijdrit neer te zetten. Een goede eindtijd zit er zeker en vast in.”

"Prestaties in de Amstel en Luik gaven nog wat extra vertrouwen"

Riejanne Markus

Na de ploegentijdrit volgen er twee vlakke etappes. Vanaf dag vier wordt het klimmen geblazen, met als ontknoping de beklimming van de Lagos de Covadonga in de slotetappe. “Ik kijk uit naar de ploegentijdrit, maar de laatste vier etappes heb ik zeker met stip aangeduid”, zegt Markus, die in 2021 de Vuelta als vijftiende eindigde. “Het doel is om een goed klassement te rijden en om het beter te doen dan twee jaar geleden. Ik hoop eigenlijk wel op een top vijf. De hoogtestage van begin deze maand heeft me goed gedaan, dus de vorm is uitstekend. Mijn prestaties in de Amstel en in Luik gaven nog wat extra vertrouwen voor de komende week.”

“Het wordt uitkijken naar wat rensters zoals Riejanne en Amber (Kraak) kunnen doen in de bergritten”, voegt Small toe. “Met hen kunnen we opnieuw een mooie eindklassering behalen. Verder zullen we met Marianne (Vos) en Coryn (Labecki) proberen mee te strijden in de sprintetappes. Het wordt koersen van dag tot dag. De dames zijn in goede conditie na het voorjaar. Ik zie een ploeg die extreem gemotiveerd is en die er volledig voor wil gaan.”

Team Jumbo-Visma’s selectie voor de Vuelta Femenina bestaat uit Marianne Vos, Riejanne Markus, Amber Kraak, Coryn Labecki, Noemi Rüegg, Anna Henderson en Eva van Agt.

Gerelateerde updates