Shop
Bouwman wil goede vorm doortrekken naar Nederlandse Kampioenschappen

Bouwman wil goede vorm doortrekken naar Nederlandse Kampioenschappen

Het is de week voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk. Traditioneel het moment om de Nederlandse titels van verschillende disciplines te verdelen. In Emmen wordt gestreden om zowel de tijdritzege als de titel op de weg. Koen Bouwman hoopt zijn goede vorm van de voorbije weken door te trekken richting het NK. “We gaan proberen dit jaar de titels weer in de ploeg te krijgen.”

NK Tijdrijden
Woensdag staat in Emmen het NK tijdrijden op het programma. Namens Team Jumbo-Visma nemen Bouwman en ploegmaat Tom Dumoulin deel. Het tweetal krijgt in Drenthe twee plaatselijke rondes van een kleine vijftien kilometer voor de kiezen. Bouwman is vol vertrouwen dat zijn benen hem in de tijdrit niet in de steek zullen laten. “Ik voel me goed. Ik mag dan niet meer zo fris zijn als tijdens de Giro d’Italia, maar de vorm en de power in mijn benen zijn zeer zeker nog aanwezig. Mijn goede vorm zorgde ervoor dat ik in de Ronde van België een goede tijdrit reed en in de top tien finishte.”

"Ik probeer er alles uit te halen en zo hard mogelijk te rijden."

Koen Bouwman

De nummer vier van het meest recente NK tegen de klok zegt zich niet vast te pinnen op een bepaalde klassering. “Hopelijk kan ik deze vorm de komende week doortrekken. Wat betreft de tijdrit heb ik geen specifiek doel voor ogen. Ik kan niet zeggen dat ik teleurgesteld ben als ik niet op het podium eindig. Ik probeer er simpelweg alles uit te halen en zo hard mogelijk te rijden.”

NK op de weg
De NK-wegrace van 2021 is vrijwel een kopie van de editie van 2020. De renners verwerken 27 maal een parcours van 7.3 kilometer. Scherprechter is de VAM-berg. Deze klim stijgt gemiddeld met 7%, met uitschieters tot 24%. Titelverdediger Mathieu van der Poel is de te kloppen man.

Ondanks dat het NK niet de favoriete wedstrijd van Bouwman is, bewaart de Achterhoeker goede herinneringen aan een eerdere editie. “Een NK is niet de leukste wedstrijd van het seizoen. Het is veel pokeren. Vaak zit je mee in een groep en wordt er vervolgens toch niet gereden omdat de samenstelling van die desbetreffende groep niet ideaal is. Het mondt vaak uit in een tactisch spel tussen de grotere ploegen. Een aantal jaar geleden vond het NK plaats in de Achterhoek. Destijds begon ik in de finale echt te geloven dat ik een gooi kon gaan doen naar de titel. Ik zat mee in een kopgroep en de finale leek op mijn lijf geschreven. Uiteindelijk schoof de koers in de laatste ronde in elkaar en eindigde het in een massasprint.”

"We zullen ons best gaan doen om te zorgen dat die sterkste renner in onze ploeg zit."

Koen Bouwman

De renner uit Doetinchem weet op wie hij moet letten komende zondag. “Het parcours is op het lijf geschreven van Mathieu. Dit is een parcours waar de sterkste uiteindelijk zal komen bovendrijven. We zullen ons best gaan doen om te zorgen dat die sterkste renner in onze ploeg zit. We realiseren ons dat het een lastige opgave gaat worden, maar we zullen er samen wederom alles aan doen om deze koers te winnen.”

Het NK op de weg is de laatste wedstrijd voordat de Gelderlander een korte break inlast. “Mijn programma is gemaakt tot aan deze wedstrijd. Na een kleine pauze ga ik samen met de ploeg bekijken wat de nieuwe doelen van dit seizoen gaan worden. Eerst wil ik de komende week mooie dingen laten zien”, sluit Bouwman af.

Gerelateerde updates