Shop
Graat tekent eerste profcontract bij Team Jumbo-Visma

Graat tekent eerste profcontract bij Team Jumbo-Visma

Belofterenner Tijmen Graat wordt in 2025 prof bij Team Jumbo-Visma. De veelzijdige 20-jarige coureur stapt over vanuit het eigen Development Team van de ploeg en tekent een contract tot en met 2027.

Graat won dit jaar een etappe en het eindklassement in de Istrian Spring Trophy in Kroatië en de GP Palio del Recioto in Italië. Dat die koersen zijn allereerste overwinningen op de fiets waren illustreert de steile ontwikkelcurve die de jonge renner doormaakt. “Tijmen fietst pas vier jaar”, vertelt head of development Robbert de Groot. “Toen hij bij ons voor het eerst op de radar kwam zat hij op een veel te grote fiets. We konden desalniettemin direct zien dat hij een enorm potentieel heeft. De afgelopen anderhalf jaar hebben we gezien dat hij naast dat fysieke potentieel ook enorm leergierig en gedreven is.”

Graat zal de negende renner worden die sinds de oprichting van het Jumbo-Visma Development Team in 2020 de stap naar het eigen WorldTour team zet. “In de anderhalf jaar die ik heb doorgebracht in het Development Team heb ik me enorm kunnen ontwikkelen”, aldus Graat. “Ik had me geen betere beloftentijd kunnen wensen. Ik hoop de periode die ik hier de komende anderhalf jaar nog zal doorbrengen mooi af te sluiten.”

Vanaf volgend seizoen zal het wedstrijdprogramma van Graat stelselmatig verzwaard worden en zal hij al regelmatig wedstrijden met renners van het World Tour-team op pad gaan. “Ik vind het heel gaaf om daarna in 2025 volledig voor het World Tour-team uit te komen. Team Jumbo-Visma is het beste World Tour-team dat er is. We hebben een voorsprong qua begeleiding, voeding en materiaal en dat geeft me het vertrouwen dat ik mezelf hier het beste kan ontwikkelen.”

Sportief directeur Merijn Zeeman deelt dat vertrouwen. “De renners van ons Development Team worden breed opgeleid. Tijmen laat zien dat hij in de beloftecategorie tot de beste renners behoort, toont veel potentieel, is leergierig en heeft een goede persoonlijkheid. Dat allemaal samen maakt dat we zo tevreden zijn dat hij prof wordt bij ons. We gaan samen verder op de ingeslagen weg. We zijn vol vertrouwen dat we samen met hem de volgende stappen kunnen zetten.”

Gerelateerde updates