Profiel
Tom Dumoulin: “Alles doen en laten om proberen de Tour te winnen”

Tom Dumoulin: “Alles doen en laten om proberen de Tour te winnen”

Het lijkt er meer en meer op dat het wielerseizoen in augustus hervat kan worden. Daardoor hebben de wielrenners weer een doel om naartoe te werken. Zo ook Tom Dumoulin. Hij is inmiddels in volle voorbereiding op de Tour de France, die als alles goed gaat op 29 augustus in Nice van start gaat, met als grote doel die te winnen. Dat vertelde de 29-jarige Limburger tegen Margreet Reijntjes in het Radio1-programma De Perstribune.

“Het ziet er goed uit dat het seizoen in augustus weer kan beginnen”, aldus Dumoulin. “In maart en april was ik nog wat sceptisch, maar nu gaat het er met de dag beter uit zien. Concreet betekent dat dat we ons weer volledig gaan richten op de wedstrijden. In mijn geval de Tour de France. We hebben binnen de ploeg daarom 1 juni aangehouden als startdatum om ons weer volledig te richten op de trainingen en de voorbereidingen die daarbij komen kijken.”

Dumoulin, die in 2017 de Giro d’Italia won en in 2018 al een keer tweede werd in de Tour de France, kijkt na een jaar zonder rugnummer reikhalzend uit naar het moment dat hij weer aan de start van een wielerkoers staat.

“Op training voel ik mij weer de Tom Dumoulin van twee jaar geleden. Maar toch vraag ik mij nog geregeld af van hoe het straks allemaal gaat zijn als ik weer aan de start sta van een wedstrijd. Het is toch net iets anders dan gewoon trainen. Dus dan twijfel ik weleens. Ik heb mij ook nog niet kunnen bewijzen en laten zien voor mijn nieuwe ploeg Team Jumbo-Visma. Ik wil heel graag schitteren in de kleuren van mijn huidige ploeg. Ik ben niet voor niks naar deze ploeg overgestapt. Ik ben ook trots om voor deze ploeg te mogen rijden. Alleen heb ik het nog niet kunnen laten zien. Dat is heel jammer. Al weet ik heel goed dat al die twijfel eigenlijk nergens voor nodig is. Ik weet dat ik het kan, alleen valt er door de huidige situatie weinig aan te doen.”

Desondanks is hij ervan overtuigd dat hij in een goede conditie aan de start kan staan van de Tour de France. “Ik zit nu in volle voorbereiding op de Tour de France. We gaan ons zo goed als mogelijk voorbereiden. De Tour is toch het grootste van het grootste en ik zou hem heel graag één keer willen winnen. Dus ik hoop dat het gaat lukken. En ik denk dat we met deze ploeg daar zeker ook toe in staat zijn om dat te bewerkstelligen. We gaan met drie kopmannen naar de Tour: Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en ik. We krijgen alle drie de kans om ons te bewijzen, maar we rijden uiteindelijk voor diegene die het sterkste blijkt te zijn. We gaan er in principe heel open in. Als ik dan uiteindelijk sterker blijk dan Primoz en Steven, dan heb ik een wereldploeg die in dienst voor mij koerst om de Tour proberen te winnen. En andersom ook natuurlijk. Het is op dit moment lastig te zeggen wie van ons drie de beste kaarten heeft. Op basis van de afgelopen maanden zou ik zeggen Primoz, maar we hebben ons dit jaar alle drie nog niet kunnen bewijzen. Dus het is ook een beetje koffiedik kijken hoe iedereen ervoor staat op dit moment.”

"Ik probeer de Tour de France te winnen en daar doe en laat ik alles voor."

Tom Dumoulin

Maar Dumoulin maakt zich daar weinig zorgen over. “Ik heb voor deze ploeg gekozen vanwege de professionaliteit en de filosofie van het “samen winnen”. Dat stond mij wel aan. Ik wist tot voor dit jaar niet wat ik ervan moest verwachten. Ik had al wel een aantal gesprekken gevoerd en er was mij ook wel een heel goed beeld geschetst, maar je moet er toch altijd in real-life achter komen hoe het echt binnen een ploeg is. Maar deze ploeg heeft mij in alle opzichten positief verrast.”

“Als topsporter ben ik bezig de beste wielrenner van de wereld te worden,” vervolgt de Limburger. “Ik probeer de Tour de France te winnen en daar doe en laat ik alles voor. Maar er zijn superveel mensen om mij en rond de ploeg heen die er samen voor zorgen dat wij die Tour kunnen winnen. Dat lukt alleen als al die mensen hun neus in dezelfde richting hebben staan en ook dezelfde gedachten hebben als de rest. Mijn trainer moet eigenlijk ook met die topsportgedachte lopen. Vind ik dan. Dat hij de beste trainer ter wereld wil worden. En gelukkig is dat ook zo. En dat geldt eigenlijk voor iedereen binnen onze ploeg. Dat ze elke dag opstaan met de gedachte dat ze de beste willen zijn. Dat ze het beste uit zichzelf halen. En dat allemaal om hetzelfde doel te bereiken: de Tour winnen. En die filosofie hanteren ze bij Team Jumbo-Visma. Daar ben ik door geraakt geworden en heb ik ook het vertrouwen in de ploeg dat we ook zonder de normale voorbereiding gedegen aan de start van de Tour verschijnen.”

In voorbereiding op de Tour rijdt Dumoulin een aantal etappekoersen. “Zoals het er nu naar uitziet, ga ik voor de Tour de France van start in een aantal voorbereidingskoersen, ook in Frankrijk. Daarna moeten we het nog bekijken, maar waarschijnlijk ga ik ook nog van start in een aantal klassiekers en het wereldkampioenschap. Daar hoop ik ook te kunnen schitteren.”

Gerelateerde updates