Profiel
Stay Home Stories: Taco van der Hoorn

Stay Home Stories: Taco van der Hoorn

In de rubriek ‘Stay Home Stories' vertellen de wielrenners van Team Jumbo-Visma over hun leven en activiteiten nu er langdurig niet gekoerst kan worden.

Stay Home Story met Taco van der Hoorn

Hoe gaat het met je?
Het gaat goed met mij. Ook met mijn familie en vrienden. We zijn gezond. Dat is het voornaamste. Ik kom de dagen prima door met fietsen, klussen en dat soort activiteiten. De eerste week toen de maatregelen van kracht waren, vond ik het wel moeilijk. Vooral toen het besef kwam dat de wedstrijddoelen die ik mezelf gesteld had van tafel konden. Uiteindelijk heb ik snel de knop kunnen omzetten omdat er belangrijkere dingen zijn in het leven dan alleen de koers.

Hoe zien je trainingen er nu uit?
In de eerste week toen de maatregelen van krachten waren gegaan, heb ik veel gefietst om lekker bezig te blijven. Toen duidelijk werd dat dit een hele tijd gaat duren, heb ik gas teruggenomen. Nu doe ik het wat rustiger aan om straks weer op te bouwen. Het is nu goed weer en we hebben het geluk dat we nog buiten mogen fietsen. Wel volg ik de richtlijnen van de overheid en doe ik mijn trainingen alleen. Daar heb ik geen moeite mee. Ik doe ook de nodige trainingen op de Tacx en ik ben onlangs ook met Zwift begonnen. Ik was er een beetje sceptisch over, maar het is eigenlijk heel leuk om te doen. Ook doe ik er nu meer krachttrainingen bij. Verder focus ik mij ook op de dingen die ik normaal niet doe. Trainingen met een andere intensiteit en ook explosiviteit.

Hoe kom jij je dagen verder zoal door?
Jan Willem van Schip is mijn huisgenoot dus we sparren nogal veel. Ook doen we de nodige bordspellen en lees ik veel boeken. Verder zijn we bezig met het opruimen en opknappen van het huis en de schuur. Dingen waar je als topsporter normaal gezien geen tijd voor hebt. Ook heb ik mijn oude Volkswagen-busje weer in orde gemaakt om lekker mee te kunnen toeren. Hij moet eerst binnenkort wel nog door de APK komen.

Zo’n lange periode zonder koers weegt ook mentaal door. Hoe motiveer jij je?
Ik heb geen probleem om me te motiveren. We kunnen weliswaar niet koersen, maar ik vind fietsen in het algemeen gewoon heel erg leuk. Ik kan in lekker weer gemakkelijk zes uur gaan fietsen zonder daar een doel voor te hebben. Wel motiveer ik mezelf door mezelf uit te dagen en me te verbeteren op bepaalde gebieden. Noem het zelfontwikkeling. Denk hierbij aan explosiviteit en V02max. Samen met Mathieu Heijboer heb ik daarvoor een schema gemaakt dat gebaseerd is op een wetenschappelijk artikel. Ik hoop me de komende periode verder te ontwikkelen. Daar haal ik voldoening uit.

Kijk je veel series of films momenteel?
Ik kijk weinig naar series. Het is irritant dat je dan een heel seizoen vaak moet afkijken voordat de verhaallijn afgelopen is. Bij een film heb je dat niet. Wel kijk ik op Netflix naar de docuserie Tiger King. Die gaat over een man in de Verenigde Staten die zichzelf Joe Exotic noemt en zijn vijand Carole Baskin. Exotic fokt vooral tijgers en andere katachtigen en stelt die dan vervolgens tentoon in een privé dierentuin. Verder ben ik meer een filmpersoon. De beste film die ik ooit gezien heb, is Shutter Island van Martin Scorsese. Ook ben ik een groot fan van Quentin Tarantino. Denk met name aan Reservoir Dogs, the Inglorious Bastards en Once upon a Time in Hollywood.

Welke nummers speel jij standaard af op je playlist?
Ik luister naar een breed scala aan muziek. Het hangt er vanaf in welke flow ik zit en wat voor een soort training ik die dag op het programma heb staan. Als ik bijvoorbeeld een intervaltraining heb, dan luister ik vooral naar techno. Dit om op punt te geraken om je inspanningen te leveren. Tijdens krachttrainingen luister ik bijvoorbeeld weer naar de Zwolse rapformatie Opgezwolle. In mijn vrijetijd luister ik weer andere muziek. Ook ben ik een groot liefhebber van de oude vinyl platen. Ik heb thuis nog zo’n oude platenspeler staan. Vooral de Dire Straits en Spinvis draai ik geregeld. Ik luister naast muziek ook graag naar de gesproken kranten en artikelen op Blendl of naar een goede podcast.

Heb je tips voor de mensen om fit te blijven?
Ik heb onlangs het Zwiften op de Tacx ontdekt. Dat is heel tof om te doen. Als de mensen dat thuis ook hebben, raad ik aan dat zeker vaker te gaan gebruiken. Je kunt meedoen aan een koers, maar ook groepstrainingen behoren tot de mogelijkheden. Er zijn vele mogelijkheden om het boeiend te houden. Maar het belangrijkste is dat je iets doet wat je leuk vindt en waar jij je het beste bij voelt. Dan houd je het ook het langste vol.

Bij goed trainen hoort ook gezonde voeding. Wat is jouw favoriete gerecht?
Risotto! Heerlijk. Ik maak de Risotto vooral niet al te vet. Dus niet zoals bij recepten met bijvoorbeeld boter. Via de Jumbo Foodcoach hebben we ook toegang tot een variëteit aan recepten. Daarmee kunnen we lekker afwisselen. Dat is echt tof. Bij het ontbijt eet ik meestal havermout met fruit of Teff pannenkoeken.

Welke andere sporten vind je leuk?
Langlaufen lijkt me heel leuk om te doen, maar dat is er helaas nog nooit van gekomen. Ik was afgelopen november in Canada op vakantie om ook te gaan langlaufen. Alleen lag er toen te weinig sneeuw. Dus dat moet ik zeker nog een keer gaan inhalen. Tijdens de grote toernooien zoals de Olympische Spelen kijk ik graag naar atletiek en verschillende wintersporten. Vooral de sporten die veel gemeen hebben met wielrennen.

Wat is je favoriete game? Of ben je meer van de bordspellen?
Dat ligt er helemaal aan hoeveel zin ik heb om na te denken. Als ik geen zin heb om na te denken, speel ik Rummikub of Yahtzee. Als ik wel zin heb om mijn brein te laten draaien, speel ik vooral Yinsh. In dat spel moet je over veel stappen nadenken om uiteindelijk het spel te winnen. Ik ben niet van de videogames. Jan-Willem heeft er hier wel één staan, maar als ik hem één of twee keer per jaar gebruik is het veel. Op trainingskamp doe ik soms wel eens mee als de jongens FIFA spelen op de PlayStation, maar ik kan er geen bal van.

Welke apps op je telefoon draaien overuren?
Spotify en Blendl. Op Blendl luister ik vooral naar de gesproken kranten en artikelen. Verder is mijn telefoon vrij rustig en zijn er niet veel apps die echt overuren draaien.

Wat is je guilty pleasure?
Bier! Ik ben wel een liefhebber van speciaalbieren. Daar kan ik echt van genieten. En op zijn tijd moet dat als topsporter ook wel kunnen. Je zult je wel afvragen wat dan mijn favoriete speciaal bier is? Kasteel Donker. Die verkopen ze bij de Jumbo en is heerlijk.

Gerelateerde updates