Profiel
Stay Home Stories: Amund Grøndahl Jansen

Stay Home Stories: Amund Grøndahl Jansen

In de rubriek ‘Stay Home Stories' vertellen de wielrenners van Team Jumbo-Visma over hun leven en activiteiten nu er langdurig niet gekoerst kan worden.

Stay Home Story met Amund Grøndahl Jansen

Hoe gaat het met je?
Het gaat goed met mij en ook met mijn familie. Ik zit momenteel in Andorra. Het is natuurlijk jammer om de hele tijd binnen te zitten en niet te kunnen doen wat we het liefste doen: koersen. Ieders gezondheid gaat boven alles. Hopelijk is de situatie snel onder controle en kunnen we snel weer naar buiten.

Hoe zien je trainingen er nu uit?
Door de maatregelen van de overheid kan ik momenteel niet buiten trainen hier in Andorra. We zitten in lockdown. Daardoor doe ik al mijn trainingen op de Tacx, met Zwift als simulatieprogramma. Ik fiets twee keer per dag een a twee uur, met verschillende intensiteit. De ene keer doe ik mee aan een wedstrijd op Zwift en de andere keer doe ik het rustig aan. Ik doe ook mee aan de Noorse Cup op Zwift waarvan aanstaande dinsdag om 20u00 de volgende wedstrijd is. Verder bekijk ik per dag hoe ik mij voel en hoe diep ik wil gaan. Op de Tacx is in principe alles mogelijk. Om goed te kunnen trainen heb ik thuis van de gastenkamer een trainingskamer gemaakt. Daar kan ik de deur naar het balkon open laten staan, zodat ik voldoende lucht van buiten krijg.

Hoe kom jij je dagen verder zoal door?
Naast mijn trainingen volg ik het nieuws een beetje voor de laatste ontwikkelingen. Zowel hier als voor mijn thuisland Noorwegen. Daarnaast kijk ik naar wat films en televisieseries. Verder doen we vrij weinig. Ik probeer ook om de andere dag samen met mijn vriendin, die fysiotherapeut is, aan yoga te doen.

Zo’n lange periode zonder koers weegt ook mentaal door. Hoe motiveer jij je?
Voor mij is het een goede motivatie om te weten dat we ooit weer mogen en kunnen gaan koersen. Dat alleen al motiveert mij persoonlijk enorm. Ik wil heel graag buiten sporten, maar dat kan nu helaas niet door de omstandigheden. Verder is het thuis zijn niet zo heel anders dan normaal. De hele dag stil zitten kan ik toch niet, dus voor mij is het geen opgave om op de Tacx te springen.

Welke series of films kijk je momenteel?
Ik ga binnenkort aan het derde seizoen van de Noorse serie Vikingane beginnen. De eerste twee seizoen werden uitgezonden op Netflix in het Engels, onder de naam Norsemen. Het gaat over een groep Vikingen die leven in het plaatsje Norheim rond het jaar 790. Het derde seizoen is nog niet op Netflix te zien. Wel alleen in het Noors op de Noorse zender NRK. De beste serie die ik gekeken heb, is het eerste seizoen van Westworld. Dat was echt spannend.

Welke nummers speel jij standaard af op je playlist?
Als ik buiten train, luister ik eigenlijk nooit naar muziek. Daar hou ik niet van. Dat is omwille van de veiligheid. Anders hoor je het andere verkeer niet goed. Tijdens mijn trainingen op de Tacx of tijdens het Zwiften luister ik wel regelmatig naar muziek. Vooral Scooter is fijn om naar te luisteren, al ben je dat na een uur ook wel een beetje moe. Als ik dan rustiger ga fietsen, luister ik meestal naar Pink Floyd of iets in die muziekrichting.

Heb je tips voor de mensen om fit te blijven?
Trainen en bezig blijven. Dat is mijn beste tip, maar dat is ook vanzelfsprekend. Als je iets om handen hebt om te doen, dan gaan de dagen ook sneller voorbij. Om überhaupt motivatie te vinden als je in principe niet van trainen houdt en/of nauwelijks sport, dan zou ik een doel stellen om je over die drempel heen te tillen. Desnoods met een beloningssysteem voor jezelf.

Wat is jouw favoriete gerecht?
Ik maak niet vaak een specifiek gerecht. Het is meer freestylen met wat er in de koelkast voorradig is. Vooral in deze tijden is dat een kunst en ook speciaal omdat je het liefst zo weinig mogelijk naar de supermarkt gaat. Ik hou van pizza. Vooral pizza Napolitana. Vooralsnog heb ik niet de gist kunnen vinden om die thuis te maken.

Welke andere sporten vind je leuk?
Hier in Andorra doe ik heel graag aan randoneeskiën in de winter. Ook hardlopen in de bergen vind ik leuk. Ik heb best wel last van hoogtevrees dus ik kom daardoor heel makkelijk buiten mijn comfortzone. Dit soort dingen ondernemen is voor mij dus best wel spannend. In Noorwegen ga ik graag langlaufen en mountainbiken is ook heel leuk. Ik kijk zelden naar sport vanaf de bank.

Wat is je favoriete game?
Ik speel eigenlijk nooit spellen thuis. Alleen als we met de ploeg op trainingsstage zijn wil ik nog weleens met de jongens FIFA spelen op de PlayStation. Maar ik moet je vertellen dat ik daar heel slecht in ben en het nooit lang kan volhouden.

Welke apps op je telefoon draaien overuren?
De apps die bij mij de meeste overuren draaien zijn vooral Instagram, yr.no (weersvoorspelling) en het nieuws. De laatste twee, drie weken draait ook Zwift companion overuren.

Wat is je guilty pleasure?
Ik heb er eigenlijk twee: chocolade met zeezout en ensaimada met warme chocolademelk. Ensaimada is een koffiegebakje. In november en december stop ik tijdens mijn lange duurtrainingen vaak voor een ensaimada met warme chocolademelk als het koud is.

Gerelateerde updates