Shop
Zo blijven onze renners koel in het speciale Tour de France-shirt

Zo blijven onze renners koel in het speciale Tour de France-shirt

Onze renners rijden deze Tour de France in een speciaal tenue. Maar hoe blijven ze koel in het zwarte shirt?

Na een uniek project waar fans van Team Jumbo-Visma nadrukkelijk in werden betrokken, ontwierp en produceerde AGU dit unieke tenue. Ondanks dat het shirt zwart is, heeft de kledingpartner ervoor gezorgd dat de renners koel blijven.

Omdat het al gauw duidelijk werd dat zwarte de overheersende kleur zou worden in het shirt, werd er goed gekeken naar hoe de kleding zich zou houden in de hitte. De kleur zwart absorbeert namelijk veel zonlicht waardoor renners oververhit zouden kunnen raken. Wanneer iemand volle bak rijdt, produceert diegene lichaam een enorme hoeveelheid warmte. Van iedere 100 kilojoules energie die wordt verbrand, wordt slechts 20-25 kilojoules overgebracht op de trappers. De rest is warmte. Als die warmte niet weg kan, raakt het lichaam oververhit waardoor er minder wordt gepresteerd.

Tijdens de Tour de France kan het kwik in de Alpen en Pyreneeën oplopen tot boven de veertig graden. Op een steile beklimming leveren de renners gigantisch veel energie bij relatief lage snelheden. Dat betekent weinig rijwind en minder zweet dat vervliegt om het lichaam te koelen. Een groot gedeelte van die etappes rijden ze ook nog eens zonder enige schaduw boven de boomgrens.

Om ook op de warmste dagen optimaal te presteren, creëerden de productontwikkelaars van AGU en Team Jumbo-Visma shirts en bibshorts met buitengewoon verkoelende eigenschappen. Team Jumbo-Visma's lichtgewicht teamjersey weegt 25% minder dan het ‘normale’ aeroshirt en maakt gebruik van HeiQ’s Smart Temp technologie. Dit hoogwaardige materiaal reduceert, geactiveerd door lichaamswarmte, de temperatuur met wel 2,5 graden ten opzichte van traditionele materialen.

In de zwarte Aero Premium bibshort wordt gebruik gemaakt van Coldblack technologie, waarbij het zonlicht, ondanks de kleur, toch wordt gereflecteerd. Björn Jeurissen, CEO van AGU: “Met TU Eindhoven hebben we de invloed van het zwarte shirt getest door met sensoren onder het shirt en lampen erboven de hitte te reproduceren en het effect daarvan op het lichaam te meten. De testresultaten laten zien dat er geen significant verschil is in warmtetoename met de zwarte shirt.” Deze technieken dragen met elkaar bij aan het leveren van topprestaties.

Gerelateerde updates