Shop
Italiaan Affini passeert in Giro nagenoeg langs huis

Italiaan Affini passeert in Giro nagenoeg langs huis

Edoardo Affini wil zich in zijn thuisland van zijn beste kant laten zien. “Als kind droomde ik ervan om de Giro te mogen rijden”, zegt de Italiaan.

De laatste koers van Affini was de Ronde van Vlaanderen. “Daarna heb ik een aantal dagen rust genomen om te herstellen van het voorjaar. Ik heb redelijk veel koersdagen in de benen. Na de periode van rust heb ik thuis getraind. Ik was daar dicht bij de bergen en kon me op die manier goed voorbereiden op de Giro. Ik zal vanaf morgen alles geven, dan zien wel hoe het verloopt. Het vertrouwen is er in ieder geval.”

Doelen
De Italiaan is duidelijk over de doelen voor deze drieweekse wedstrijd. “Het belangrijkste is dat ik een belangrijke bijdrage kan leveren aan de doelen van het team. Daarnaast zou ik erg blij zijn als ik in de twee tijdritten een goede uitslag kan rijden.”

Edoardo Affini hoopt op goede resultaten in de tijdritten

De renner, die sinds dit seizoen actief is bij Team Jumbo-Visma, geeft aan dat het extra speciaal voelt om een grote ronde te rijden in eigen land. “Dat is een grote eer. De koers komt dit jaar nagenoeg langs mijn woonplaats. Familie en vrienden kunnen gaan kijken naar die etappe. Verleden jaar, in mijn eerste deelname aan de Giro, moest ik helaas voortijdig de strijd staken na een valpartij. Ik hoop dat de editie van dit jaar in meerdere opzichten een betere wordt dan de vorige.”

"De koers komt dit jaar nagenoeg langs mijn woonplaats. Familie en vrienden kunnen gaan kijken naar die etappe."

Edoardo Affini

Droom
“Als kind droomde ik om in de Giro d’Italia te mogen rijden”, vertelt de 24-jarige renner. “Telkens als ik uit school kwam, zette ik de TV aan en volgde ik aandachtig de koers. Ik keek destijds op tegen de renners op TV. Nu maak ik zelf deel uit van het profpeloton. Dat voelt wel als een voorrecht. Ik denk dat eenieder die nu naar de koers kijkt op TV dezelfde passie bij de sport zal voelen als ik destijds als een klein jochie.”

"Telkens als ik uit school kwam, zette ik de TV aan en volgde ik aandachtig de koers."

Edoardo Affini

“Uit persoonlijke ervaring kan ik niet zeggen dat de Giro een mooiere wedstrijd is dan de Tour de France of de Vuelta a Espana, omdat ik de laatste twee wedstrijden nog niet zelf heb gereden”, zegt Affini op de vraag of hij net als vele wielerfans de Giro d’Italia beschouwt als de mooiste van de drie grote rondes. “Een bekende slogan van de Giro luidt als volgt: ‘De zwaarste race in het mooiste land.’ Ik denk dat dit wel een mooie samenvatting is van de koers. Ik weet nagenoeg zeker dat de Giro het zwaarste parcours heeft. Naast de koers heeft Italië ook een prachtig landschap en veel mooie steden te bieden. De Italianen, die gek zijn van wielrennen, zien de Giro ook als een kans om de mooiste kant van het land te laten zien aan de rest van de wereld.”

“Het is zonde dat in deze editie de rol van de fans miniem zal zijn. Koersen voor publiek langs de weg is toch altijd extra bijzonder. Desalniettemin heb ik veel zin om morgen van start te gaan. Als we onze teamdoelen bereiken en ik daarnaast een mooie uitslag kan rijden in een tijdrit, ben ik een tevreden mens”, besluit Affini.

Gerelateerde updates