Vanmarcke begint Poitou Charentes met podiumplaats

Vanmarcke begint Poitou Charentes met podiumplaats

Sep Vanmarcke is de Tour du Poitou Charentes sterk begonnen. De Belgische klassiekerspecialist van Team LottoNL-Jumbo vocht in de eerste etappe tot de streep voor de dagzege in de eerste etappe. Hij werd uiteindelijk derde.

De 27-jarige Vanmarcke reed in de laatste tien kilometer met elf andere renners weg uit het peloton. Uiteindelijk moest hij alleen twee Fransen voor zich dulden. Arnaud Gerard van Bretagne-Séché Environnement, die zich in de finale had los weten te maken, hield nipt stand. Hij finishte een seconde voor zijn landgenoot Maxime Daniel van AG2R La Mondiale. Vanmarcke werd vlak daarachter derde.


“We hebben attent gereden”, blikte ploegleider Frans Maassen terug. “De finale brak vroeg open. Het regende op vijftig kilometer van de streep al aanvallen. Onze mannen zaten telkens goed mee. Twan Castelijns pakte samen met Alaphilippe en Gène nog een keer een redelijk gaatje, maar toch werden ze teruggepakt. Vlak daarna ontstond de definitieve groep met Sep. Ik had goede hoop dat het Sep ging lukken, maar die Gerard wist nog te ontsnappen.”


Opofferen
“In de slotkilometer reed Gerard weg en keek de rest naar elkaar, daardoor kon hij vooruit blijven”, aldus Vanmarcke. “Niemand wilde zich opofferen voor een ander, maar dat is koers. In de sprint maakte in een fout door te ver van achteren te zitten. Daar baal ik van, want er had meer ingezeten. Ik ben wel blij dat ik weer op niveau ben om mee te doen. De rust heeft me goed gedaan. Ik voel me fris.”


Wind in de rug
Maassen rekent woensdag in rit twee op een scenario vergelijkbaar met de openingsrit. “Maar dan met meer wind in de rug. Ik verwacht een snelle dag. We moeten weer attent koersen. Als je vandaag ziet dat een kopgroep het haalt, kan het morgen ook weer twee kanten op.”

Gerelateerde updates