Van Emden zevende in kletsnatte proloog Tour de France

Van Emden zevende in kletsnatte proloog Tour de France

Jos van Emden is als zevende geëindigd in de proloog van de Tour de France. Geraint Thomas legde de veertien kilometer door de kletsnatte straten van Düsseldorf als snelste af en pakte daarmee de gele trui. Door een valpartij na bijna vier kilometer kon Primoz Roglic geen rol van betekenis spelen. De Sloveen eindigde als 65ste op 52 seconden van Thomas. 

“Ik merkte gister al dat de goede benen er wel zijn. Normaal kom ik even heel hoog in die piek en kan ik dat doortrekken. Nu kwam ik nooit echt in die piek. Dat is net even die paar procent die je mist. Ik had op meer gehoopt, maar heb honderd procent kunnen geven en dan moet ik het doen met wat het is.” 

“Ik nam risico en dat heeft niet goed uitgepakt. Zo simpel is het”, analyseerde Roglic. “Het maakte met eigenlijk niet uit dat het regende: daar heb ik normaal gesproken geen last van. Ik heb verder niks aan de valpartij overgehouden, alleen een paar schaafwonden. Het was de eerste kans en we hebben nog twintig etappes te gaan”, bleef Roglic positief. 

Ook Dylan Groenewegen ging onderuit tijdens zijn proloog, maar ondervond daar weinig hinder van. “Een paar kleine schrammetjes op mijn bil, maar daar kom ik wel overheen”, zei Groenewegen. “Het was spekglad. Ik reed de bocht heel rustig in en mijn voorwiel gleed gewoon weg.” 

De sprinter kampte de laatste dagen met een lichte verkoudheid, maar heeft daar geen last meer van. “Ik voel me weer fris. Het was goed dat de tijdrit vandaag was. Ik kon vandaag het slijm eruit rijden. Ik voel me gewoon goed en dat is mooi voor morgen”, keek Groenewegen vooruit naar de eerste sprintetappe. 

“Als het nat is en je hebt twee favorieten in huis dan kun je heel veilig rijden, maar dan win je de tijdrit niet”, zei ploegleider Nico Verhoeven. “Als je wil winnen, moet je ergens risico willen nemen. Bij Primoz was het alles of niks, maar het ging eigenlijk al gelijk fout. De schade valt gelukkig mee. Jos was heel goed, maar nam niet de risico’s. Dan mis je een topuitslag, terwijl je er niet ver vanaf zit. Het was voor iedereen op de limiet, ook al nam je niet de risico’s en dan kon je nog vallen.”

Gerelateerde updates