Profiel
Tolhoek klimt naar eerste profzege in Ronde van Zwitserland

Tolhoek klimt naar eerste profzege in Ronde van Zwitserland

Antwan Tolhoek heeft de zesde etappe gewonnen in de Ronde van Zwitserland. De 25-jarige Zeeuw reed op de steile Flumserberg weg uit een omvangrijke kopgroep en klom zo naar zijn eerste profzege.

Voor Team Jumbo-Visma is het alweer de achtentwintigste zege van het seizoen. Eerder vandaag won Dylan Groenewegen de eerste etappe in de ZLM Tour.

De etappe met start in Einsiedeln was de eerste echte bergetappe van de Zwitserse rittenkoers. Na 25 kilometer ontstond de beslissende kopgroep van 24 renners met naast Tolhoek voor Team Jumbo-Visma ook Bert-Jan Lindeman. Lindeman reed een ijzersterke koers en zorgde ervoor dat de kopgroep bij elkaar bleef tot op de Flumserberg. Tolhoek viel een paar keer aan, maar de beslissende demarrage kwam er in de laatste drie kilometer. De klimmer van Team Jumbo-Visma hield een aanstormende Egan Bernal achter zich.

“Dit is een heel speciaal gevoel”, aldus Tolhoek. “Drie jaar geleden won ik hier de bergtrui en nu win ik hier mijn eerste profkoers op WorldTour-niveau: een onbeschrijflijk gevoel. Ook de complimenten aan de ploeg en de manier waarop we koersen. We zijn nog maar met vijf renners hier, maar we blijven elke dag vechten. Bert-Jan was heel sterk vandaag en goud waard voor mij door constant op kop te blijven beuken. Ik hoorde op de radio dat Bernal eraan kwam. Vorig jaar werd ik in Californië nog geklopt door hem. Dat wilde ik niet nog eens laten gebeuren.”

Gerelateerde updates