Profiel
Roglic verliest tijd en tweede plek in verregende etappe Giro d’Italia

Roglic verliest tijd en tweede plek in verregende etappe Giro d’Italia

Primoz Roglic heeft kostbare tijd verloren in de zestiende etappe van de Giro d’Italia. Op de beklimming van de Mortirolo moest de kopman van Team Jumbo-Visma zijn voornaamste belagers voor de roze trui laten gaan. Hij finishte op bijna anderhalve minuut van Carapaz en Nibali, waardoor hij in het algemeen klassement naar de derde plek zakt.

De kopgroep van de dag werd vrijwel direct na het startschot in Lovere gevormd. Koen Bouwman was namens Team Jumbo-Visma vooraan vertegenwoordigd, maar werd ingelopen op de derde beklimming van de dag. Op de Mortirolo kon Roglic het tempo van zijn medefavorieten niet volgen. In de afdaling kwam hij dichterbij, maar de Sloveen kon de aansluiting met Carapaz en Nibali uiteindelijk niet vinden. De achterstand op de roze trui bedraagt nu 2:09.

“Het was een zware dag, zeker met de kou op het eind”, aldus Roglic. “Ik heb alles gegeven op de Mortirolo. Vandaag was een belangrijke etappe in de strijd om de roze trui, maar de Giro is nog niet over en er kan nog van alles gebeuren.”

“Tot het moment dat Nibali aanviel, zag alles er goed uit”, vertelt ploegleider Addy Engels. “We hoorden op de koersradio dat Primoz op een gaatje zat. Vanaf dat moment was het één groot gevecht. Allereerst op de Mortirolo, maar daarna ook in de afdaling. Hij reed een goede afdaling. De groep van Primoz kwam dichterbij, waardoor je de hoop houdt dat ze het gat kunnen blijven verkleinen. We hebben geprobeerd om Koen Bouwman van voren te hebben in de finale, maar hij redde het helaas niet op de Mortirolo. Ondanks dat Primoz gelost werd halverwege de Mortirolo, valt het verlies nog mee. De Giro is nog niet gedaan. We hebben al verrassende dingen gezien deze ronde en daarnaast komt er nog een tijdrit aan. We geven niet op en blijven vechten tot het einde.”

 / 

Gerelateerde updates