Robert Gesink vanuit de Vuelta

Robert Gesink vanuit de Vuelta

Hoe gaat het met je? Merk je nog iets van je hersenschudding?
"Mijn herstelvermogen is normaal gesproken mijn sterkste kant, als ronderenner is dat waar je op teert. Nu is dat wisselender. Ik zit op een andere manier in deze ronde, omdat ik niet voor het klassement fiets zoals normaal gesproken. Ik merk dat ik daar wat meer moeite mee heb. In de derde etappe was ik bijvoorbeeld heel goed, maar de dag erna ging het weer niet zo goed." 
Met het uitvallen van Steven Kruijswijk valt het hoofddoel van de Vuelta weg. Hoe is dat voor de ploeg?
"We gaan ons zo goed mogelijk proberen te herpakken. Voor mij persoonlijk blijft het plan hetzelfde. Het is het belangrijkste om de Vuelta in de benen te hebben richting volgend jaar. Na de val in Zwitserland heb ik weinig kunnen trainen, vooral omdat ik erg moe was. Ik hoop in de tweede helft van de Vuelta een hoger niveau te hebben en iets moois te laten zien. Voor nu is dat nog even koffiedik kijken."
Is het realistisch om voor een etappezege te gaan?
"Om een etappe in een grote ronde te winnen moet je heel goed zijn. Als ik hier op mijn beste niveau naartoe was gekomen, dan had ik wel voor het klassement gereden. Dat is niet het geval en daarom hebben we voor een andere optie gekozen. Je kunt ook niet zomaar mee vanuit het vertrek van een etappe, want ook daarvoor moet je ijzersterk zijn. Je moet er altijd in geloven. Als de kans zich aanbiedt en ik voel mij goed, dan ga ik het zeker proberen."
Je slaapt samen met Koen Bouwman op een kamer tijdens de Vuelta. Vervul je een mentorrol voor hem?
"Ik ken Koen al van voordat hij bij ons team reed. We komen allebei uit de Achterhoek en het is gezellig onderling. Tussen ons zit tien jaar verschil als beroepswielrenner. Zaken die voor anderen heel logisch zijn in deze ploeg, kunnen voor hem soms heel vernieuwend zijn. Daar krijg je wel grappige gesprekken door. Er zit een goede kop op en het is een rustige jongen. Ik ben benieuwd hoe hij deze drie weken verteert."
Doet het je denken aan je eigen eerste grote ronde?
"Ik stond er heel anders in. Ik reed de Vuelta voor het klassement en werd direct zevende in mijn eerste grote ronde. Hij is hier in een andere rol, maar er zijn zeker raakvlakken te noemen. Het is mooi om zijn leerweg te zien. In zijn enthousiasme sprong hij in de vierde etappe mee aan de voet van een klim, terwijl het nog tien kilometer bergop was. Die inspanning moest hij bijna bekopen. Meespringen is mooi, maar zorg ervoor dat je dat op exact het juiste moment doet. Het geeft wel aan dat hij veel moed en vechtlust heeft en dat is alleen maar goed."
Staan er na de Vuelta nog koersen op het programma?
"Ja, Lombardije in principe. Ik ga ervan uit dat ik daar rijd en dan zit het seizoen erop. Eerst de focus nog op deze Vuelta!"

Gerelateerde updates