Nuis klopt Kulizhnikov in onderling duel

Nuis klopt Kulizhnikov in onderling duel

Kjeld Nuis heeft zijn eerste duel van het seizoen met Pavel Kulizhnikov gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo klopte zijn Russische rivaal in de laatste rit van de 1000 meter bij de World Cup in Harbin en won de afstand.

 

Voorafgaand aan de World Cup in Harbin werd de rivaliteit tussen Nuis en Kulizhnikov nog eens aangehaald. Nuis had zich vorig seizoen hard uitgelaten over de Rus nadat bekend was geworden dat hij het verboden middel meldonium had gebruikt. Omdat niet kon worden aangetoond dat Kulizhnikov het product na 1 januari (de datum dat het op de verboden lijst kwam) had genomen, werd de Rus door de autoriteiten vrijgesproken. Sindsdien maken beide rivalen er geen geheim van wat ze van elkaar denken.

Uitgerekend Nuis en Kulizhnikov werden bij de loting in Harbin aan elkaar gekoppeld tijdens de eerste internationale 1000 meter van het seizoen. Tijdens dat titanenduel begon de Rus wat rapper aan de race, maar wist de 27-jarige Zuid-Hollander in de laatste ronde zijn aartsrivaal te achterhalen. Nuis finishte na 1.09,57 en was daarmee 0,39 seconde sneller dan Kulizhnikov (3e) en 0,26 seconde sneller dan de Fin Mika Poutala, die als 2e eindigde.

 

“Ik had de emoties goed onder controle”, zei Nuis na afloop. “Ik voelde me niet opgejaagd en reed technisch goed. In de wandelgangen werd ik wel wat meer aangemoedigd door de andere schaatsers. ‘Pak hem’, zeiden ze, maar ik ben zelf vooral bezig met racen. Tegen wie ik ook rijd, de hengel moet uit en ik moet ze binnenhalen. Ik wil de emoties niet te hoog laten oplopen en dat heb ik vandaag goed gedaan.”

 

Ook goud op de ploegenachtervolging

 

Na de 1000 meter reden Sven Kramer, Patrick Roest en Douwe de Vries de team pursuit namens Nederland. Het Team LottoNL-Jumbo-trio won dat onderdeel met overmacht. Met een baanrecord van 3.45,33 waren ze ruim drie seconden sneller dan Noorwegen, dat als 2e finishte. Terwijl het voor Sven Kramer zijn 17e zege op rij betekende in de ploegenachtervolging, was dit voor de 20-jarige Roest zijn eerste World Cup-overwinning bij de senioren.

 

Eerder op de dag kwam Jan Smeekens in actie op de 500 meter. Smeekens reed 35,31 en werd daarmee vierde. Daarmee toonde de Sallander aan dat hij weer helemaal terug op topniveau is. De Raaltenaar kwam vorig seizoen niet in het stuk voor, maar heeft zich inmiddels teruggeknokt.

In de B-groep van de 1000 meter reed Gerben Jorritsma 1.11,93 en werd daarmee elfde.

Gerelateerde updates