Kruijswijk valt weer aan en wordt tweede

Kruijswijk valt weer aan en wordt tweede

Steven Kruijswijk heeft een dag na zijn aanvallende optreden in de Italiaanse bergen opnieuw zijn strijdlust getoond. In de rit naar San Giorgio del Sannio verbeet de kopman van Team LottoNL-Jumbo de pijn en werd tweede achter Paolo Tiralongo (Astana).

“Het was helemaal niet het plan om weer aan te vallen”, zei Kruijswijk na de rit. “Ik had wel een beetje mijn zinnen gezet op de bergtrui en daarom nam ik mezelf voor dat als er op een lastig moment gedemarreerd zou worden, ik toch mee zou springen. Na een halfuurtje koers voelde ik dat ik best goede benen had en ben ik weer in de aanval gegaan. Ik voelde mijn inspanning van gisteren wel, het explosieve was er vanaf. Daardoor moest ik het in de bergsprints ook afleggen.”

Scherp
Ploegleider Jan Boven is allerminst verbaasd over het optreden van Kruijswijk. “We wisten dat hij een goede voorbereiding heeft gehad”, oordeelde hij. “Dan is Steven vaak ook goed. Hij zou het vandaag pas verderop in de etappe proberen, maar hij bleek al direct vanuit de start scherp. De ontsnapping leek het lange tijd alleen niet te redden, omdat de voorsprong nooit meer dan vijf minuten werd. Op een gegeven moment nam de groep met favorieten gas terug, waardoor ze toch meer ruimte kregen. Steven voelde zich toen al niet super meer. Hij heeft vervolgens zuinig gereden en gewacht tot boven op de laatste klim.”

Mentaal
“Ik heb er in de finale het maximale uitgehaald”, concludeerde Kruijswijk. “Aan het einde van de rit was ik niet de enige die stuk zat. Helaas was de tweede plaats toen al nog maar het hoogst haalbare, maar dat had ik vanochtend nooit verwacht. Ik voelde de inspanning van gisteren in mijn benen en in mijn rug. Dan is doorgaan een mentale kwestie. Ik ben daar taai genoeg voor. Ik voel me ook gewoon heel goed en daarom ben ik hier. Hopelijk rolt die overwinning er deze Giro nog uit, want ik denk dat ik het in me heb.”

Rustdag
Kruijswijk mag maandag in ieder geval een dag uitrusten van zijn zware weekend. “De rustdag komt voor ons goed uit”, gaf Boven aan. “Het is een hele zware eerste week geweest. Dat heb ik nog niet vaak gezien in een grote ronde. De dag na de rustdag is vlak. Dan kunnen we Moreno Hofland weer uitspelen en krijgt Steven de kans om nog een extra dag te herstellen.”

Gerelateerde updates