Profiel
Gemengde gevoelens na val Roglic in chaotische Andorra-etappe Vuelta

Gemengde gevoelens na val Roglic in chaotische Andorra-etappe Vuelta

Primoz Roglic heeft in de negende etappe van de Vuelta a España goede zaken gedaan voor het klassement. De Sloveense kopman van Team Jumbo-Visma kwam ongelukkig ten val, maar wist zich nog naar een derde plaats te knokken op de flanken van de Cortals d’Encamp in Andorra. In het klassement staat Roglic nu tweede op zes seconden van de nieuwe leider Nairo Quintana.

In de korte, maar zware Pyreneeënetappe rond Andorra trok er uit het vertrek een omvangrijke kopgroep ten aanval. Voor Team Jumbo-Visma zaten Robert Gesink, Sepp Kuss en Neilson Powless mee. Daarachter was het wachten tot de Coll de la Gallina alvorens er actie kwam bij de favorieten. Roglic werd van alle kanten bestookt door Lopez, Quintana en Valverde, maar de Sloveen wist de schade telkens te beperken met behulp van Bennett en daarna Powless, Gesink en Kuss, die zich lieten inlopen. Op de gravelstrook, een kilometer of zeven voor de streep, kwam Roglic ten val doordat er na een bocht motoren midden op de weg stonden. De Sloveen kon zijn weg vervolgen en het duurde een aantal kilometer alvorens hij terug aansloot bij zijn rivalen. Uiteindelijk moest hij alleen een vijfentwintigtal seconden prijsgeven op Quintana.

Ploegleider Addy Engels kan gezien de omstandigheden leven met het resultaat. “Het was heel chaotisch op een gegeven moment. Niet alleen vanwege die gravelstrook, maar ook vanwege het noodweer. Primoz is op de gravelstrook gevallen door stilstaande motoren. Dat is niet oké en mag niet gebeuren. Al bij al denk ik dat, gezien de situatie op enig moment, we goede zaken gedaan hebben. We staan er goed voor. Al zullen we nooit weten wat er nog meer ingezeten zou hebben zonder die val.”

Engels vervolgt: “De ploeg heeft sterk gereden en Primoz had tot de slotklim altijd steun. Met Robert, Sepp en Neilson in de kopgroep was de situatie ideaal voor ons en konden we ze gebruiken indien nodig. En het was nodig. Ze hebben dat echt goed gedaan zodat Primoz zijn inspanning kon bewaren tot de slotklim.”

Sepp Kuss was de laatste die Roglic bijstond op de slotklim. “Het was een zware etappe met alles erop en eraan. Vooral het noodweer op het einde maakte het erg uitdagend”, zegt de Amerikaan. “We zaten prima in de wedstrijd met drie man in de kopgroep. Je kunt beter mensen vooruitsturen dan achter de feiten aanlopen. Per slot van rekening weet je nooit wat er achteraan gebeurt. Op het einde was het een kwestie van goed communiceren. Het is jammer van het incident met de motor. Gelukkig hebben we het tijdsverlies kunnen beperken.”

Gerelateerde updates