#FoodFriday: Een dag met Daily Fresh Food en teamchef Jesper Boom

#FoodFriday: Een dag met Daily Fresh Food en teamchef Jesper Boom

“Wat de wielrenners precies voorgeschoteld krijgen besluiten we in nauw overleg met het team. Samen met voedingsdeskundige Marcel Hesseling kijken we welke koers welke maaltijden nodig hebben."

Wanneer Team LottoNL-Jumbo lang onderweg is, zoals tijdens de Giro d'Italia afgelopen maand, moet er goed worden nagedacht over het eten dat de wielrenners voorgeschoteld krijgen. Dat doet het team samen met Daily Fresh Food uit Geleen. Samen met culinair adviseur Marcel Bisselink worden maaltijden exact afgestemd op de behoeftes van de wielrenners.


“Er zijn veel aspecten waar we op moeten letten”, zegt Bisselink. “Een daarvan is bijvoorbeeld voedselveiligheid. Daarbij moet worden gedacht aan het uitsluiten van ziekteverwekkers, schadelijke stoffen of productvreemde materialen. We hebben een eigen boerderij waar we runderen houden. De biefstukken die we leveren, kennen we dus door en door. We weten vrij nauwkeurig wat er allemaal in kan zitten.


“De manier waarop we ons eten verwarmen is ook anders dan normaalgesproken wordt gedaan, namelijk met de sous vide kooktechniek. Dat komt er op neer dat we bijvoorbeeld een aardappel niet los in een pan met water laten koken, maar hem in een zak plaatsen. Daarin wordt de aardappel langzaam op lagere temperatuur gegaard, waardoor je alle voedingsstoffen én smaken behoudt. Bovendien worden de voedingswaarden twee keer zo groot gemaakt en blijft het eten lang houdbaar.


“Wat de wielrenners precies voorgeschoteld krijgen besluiten we in nauw overleg met het team. Samen met voedingsdeskundige Marcel Hesseling kijken we welke koers welke maaltijden nodig hebben. Over het algemeen kunnen de renners bestellen wat ze willen, wij letten er op dat ze een gevarieerde en smaakvolle voeding krijgen. Iedere wedstrijd is natuurlijk wel anders. De samenstelling van de menu's wordt afgestemd op het etappeschema van een grote ronde, waarbij we per dag variëren met onder andere de hoeveelheid calorieën, koolhydraten en voedingsvezels."

 

Vanuit Daily Fresh Food gaat chef Jesper Boom mee naar een overgroot deel van de koersen. Prettig voor de wielrenners om een vaste kok te hebben, maar ook leuk voor Jesper die naar eigen zeggen een “geweldige baan” heeft.

 

“Ik heb veel interactie met iedereen om me heen. Ik zie mezelf dan ook eigenlijk niet als 'losse'. Dit omdat ik (bijna) als enige naar de drie grote rondes meega en bij alle belangrijke wedstrijden ben. Voor mij is het echt een droombaan, omdat ik hiermee twee van mijn favorieten dingen combineer, koken en wielrennen.


“Als ik aan het werk ben moet ik vooral letten op de voedselveiligheid. Verder let ik er op dat ik vooral verse ingrediënten gebruik van hoge kwaliteit. Door veel overleg met Daily Fresh Food en Marcel Hesseling weet ik wat ik wel en niet kan gebruiken qua ingrediënten.


"'s Ochtends sta ik meestal anderhalf á twee uur eerder op dan de renners. Ik begin met afbakken van brood, kook eitjes, maak havermoutpap en zet het beleg klaar. Wanneer de renners aan tafel komen maak ik á la minute omeletten met het gewenste garnituur erin, zoals ham/kaas, serrano ham of naturel. Sommige renners willen een spiegelei of een gebakken ei. Soms komen ze allemaal tegelijk en dan is het hard doorwerken om iedereen op tijd van hun eten te kunnen voorzien. Na het ontbijt ruim ik al mijn spullen op, eet ik zelf wat, koppel mijn bus af van de elektriciteit en haal mijn bagage van de kamer om vervolgens snel naar het volgende hotel te rijden.


“Bij aankomst in dat hotel, maak ik kennis met de mensen daar en vraag ik om een introductie aan de chef. Die wijst mij een plek toe in de keuken, waarop ik mijn spulletjes allemaal neerzet en weer aan de slag kan.


“Het eerste wat er dan op het programma staat is het maken van smoothies, wraps en/of broodjes voor de renners. Die krijgen ze bij aankomst in het hotel als tweede herstelmaaltijd. De eerste hebben ze direct na de finish in de bus al gehad.


“Als de renners een massage krijgen, begin ik weer met het voorbereiden voor de avond, zoals een salade maken, een mooi dessert en eventueel al dingen voor het hoofdgerecht. Als ik daarmee klaar ben en de renners hebben gegeten schuif ik aan bij de rest van mijn collega's om ook zelf te eten en een wijntje te drinken. Daarna zit de dag er ook voor mij op en begint alles de ochtend erna weer van voren af aan.”

Gerelateerde updates