Shop
Zilveren Bergsma verovert WK-ticket op 10 kilometer, Jansman pakt brons

Zilveren Bergsma verovert WK-ticket op 10 kilometer, Jansman pakt brons

Jorrit Bergsma heeft op de slotdag van de Daikin NK afstanden zijn tweede startbewijs voor de WK afstanden in de wacht gesleept. De 37-jarige Fries veroverde op de 10 kilometer de zilveren medaille en dat was genoeg om zich te plaatsen voor het mondiale titeltoernooi. Kars Jansman behaalde achter Patrick Roest en Bergsma zijn eerste podiumplaats op een NK afstanden.

In de jacht op zijn achtste nationale titel moest Bergsma in een onderling duel zien af te rekenen met Roest, die met titels op de 1500 en 5000 meter had aangetoond in goede vorm te zijn. Bergsma begon zijn race gecontroleerd. Hij hield zijn rondetijden hoog in de dertig seconden en had na twintig ronden een mooie voorsprong opgebouwd. Roest gaf zich echter niet gewonnen en versnelde met nog acht ronden te gaan.

Zijn rondetijden liepen rap omlaag en Bergsma moest alle zeilen bijzetten om zijn wagonnetje aan te haken. Hoewel ook Bergsma versnelde, moest hij op de streep zijn meerdere erkennen in Roest, die ruim drie seconden sneller was. "Ik had hem nog niet verwacht", keek Bergsma terug op de versnelling van Roest. "Hij timede goed en ik ving hem eigenlijk te laat op. Daardoor sloeg hij een gat en raakte ik de aansluiting kwijt."

Bergsma, die zeven keer de beste was op de 10 kilometer, hield een dubbel gevoel over aan zijn tweede plek. "Het doet altijd een beetje pijn om een 10 kilometer te verliezen. Ik had mijn titel hier graag geprolongeerd, maar voor nu was kwalificatie het belangrijkste. Bovendien is een tijd van 12.50 onder deze omstandigheden hartstikke prima. Al met al heb ik een goed gevoel overgehouden aan deze rit."

Met twee tickets op de langste afstanden beleefde Bergsma een succesvol weekend. "Vergeleken met een maand geleden gaat het stukken beter. Het voelt goed om zo rond te rijden, al kan mijn stabiele snelheid nog wel wat hoger. Als ik dat voor elkaar krijg, geeft dat iets meer mogelijkheden", aldus Bergsma, die met vertrouwen afreist naar het WK. "Nu begint het seizoen écht. De hoofdprijzen worden nu verdeeld."

 / 

Jansman pakt brons: 'Dit is een mooi opstapje'

Jansman plaatste zich als nummer drie weliswaar niet voor de WK afstanden (alleen de eerste twee op de 10 kilometer mogen naar het WK), maar hield desalniettemin een goed gevoel over aan zijn race. Met een tijd van 13.05,79 hield hij ploeggenoot Beau Snellink nipt van het podium. "Ik was al een keer derde op het NK allround, maar op de NK afstanden had ik nog nooit op het podium gestaan. Dat het nu is gelukt, maakt me heel blij."

Na een spannende strijd met Snellink drukte Jansman zijn schaatsen net iets eerder over de finish dan zijn jongere ploeggenoot. "Het ging mooi gelijk op. Op een gegeven moment kwam Beau onderdoor en had ik het mentaal even zwaar. Ik bleef koel en met nog drie ronden te gaan, wist ik: wie van ons als eerste over de streep komt, staat sowieso op het podium. Ik kon gelukkig uit een ander vaatje tappen en dankzij mijn eindsprint eindigde ik net voor Beau."

Volgens Jansman was het verschil tussen vrijdag (5 kilometer) en zondag (10 kilometer) groot. "Vrijdag reed ik een iets mindere rit. Ik begon te gehaast en raakte ze niet. Het zorgde ervoor dat ik vandaag wat behoudender begon en dat pakte goed uit. Jorrit en Patrick waren weliswaar vijftien seconden sneller, maar mijn eerste podiumplaats pakt niemand me meer af. Dit is een mooi opstapje."

 / 

Gerelateerde updates