Shop
Zilver voor Post op NK Marathon: 'Had meer initiatief moeten nemen'

Zilver voor Post op NK Marathon: 'Had meer initiatief moeten nemen'

De marathonploeg van Team Jumbo-Visma heeft zichzelf net niet kunnen belonen met de nationale titel. Na een boeiend gevecht op de Jaap Edenbaan moest Robert Post in de sprint van een uitgedunde groep zijn meerdere erkennen in Evert Hoolwerf, terwijl een ontsnapping van Mats Stoltenborg enkele meters voor de finish strandde. "Hij had zijn kans bijna gegrepen."

Na meer dan honderd ronden lukte het zeventien rijders, onder wie Team Jumbo-Visma-rijders Post, Stoltenborg, Casper de Gier en Jorrit Bergsma, zich los te weken uit het peloton. De omvangrijke groep pakte met nog veertig ronden te gaan een ronde voorsprong en kon, nadat het peloton had afgesprint voor de achttiende plek, gaan uitmaken wie zich tot Nederlands kampioen mocht kronen.

Terwijl Bergsma, de winnaar van vorig jaar, de voorsten moest laten gaan, deed Stoltenborg een verwoede poging om zijn medevluchters te verrassen. De 30-jarige Hoofddorper leek op weg naar de grootste overwinning uit zijn carrière, maar zag tot zijn grote teleurstelling dat Hoolwerf, met Post in zijn kielzog, het gat vlak voor de streep dichtte. De sprinter van Team Reggeborgh bleef Post in de eindsprint nipt voor.

"Podium is leuk, maar uiteindelijk telt er maar één plek en dat is de eerste", aldus een balende Post. "Ik had er écht vertrouwen in dat ik de sprint kon winnen, maar ik heb een tactische fout gemaakt om niet op 300 meter aan te gaan. Mijn plan was om op het stuk tegen de wind achter Evert te blijven, zodat hij meer moest werken dan ik. Achteraf had ik eerder het initiatief moeten nemen. Daar baal ik van."

Post, die twee weken geleden tijdens de Marathon Cup van Breda ook net naast de overwinning greep, kreeg in de finale de volledige steun van zijn teamgenoten. "We hadden afgesproken dat ik zou gaan sprinten als het tot een sprint zou komen. Na de wedstrijd in Breda heb ik met de staf hard gewerkt om een betere laatste 100 meter te rijden. Ik had er vertrouwen in dat het goed ging komen, maar Evert was vandaag de betere."

 / 

Ook De Vries baalde 'gigantisch' van de uitslag, al was hij daarentegen zeer te spreken over de vechtlust van de ploeg. "De jongens hebben een puike finale gereden. Mats doet precies wat 'ie moet doen en Robert zat vanaf ronde één overal bij. Gezien het hele wedstrijdverloop had ik er vertrouwen in dat hij het ging afmaken vandaag, maar helaas zat het opnieuw net niet mee", aldus de ploegleider.

De dappere poging van Stoltenborg had eveneens een beter lot verdiend, vond De Vries. "Als Evert een moment langer twijfelt, wordt Mats Nederlands kampioen. Hij zat enorm dichtbij", stelde de Fries. "We hebben Mats vandaag bewust ietsje minder aan de boom laten schudden, zodat hij in de finale voor zijn kans kon gaan. Hij rijdt al weken hartstikke goed en dan hoop je dat het er in zo’n situatie uitkomt. Bijna had hij zijn kans gegrepen."

Gerelateerde updates