Zilver voor De Jong op 3 kilometer: 'Voor nu is het goed'

Antoinette de Jong heeft op de openingsdag van de EK afstanden genoegen moeten nemen met een zilveren medaille op de 3 kilometer. De 26-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma moest in Heerenveen haar meerdere erkennen in Irene Schouten, die met een tijd van 3.56,62 de Europese titel opeiste. Voor De Jong was het haar eerste individuele EK-medaille. "Het is fijn om weer op het podium te staan."

Met een tijd van 3.59,79 gaf de regerend wereldkampioene ruim drie seconden toe op Schouten, die dit seizoen nog geen 3 kilometer had verloren. De Jong, die het in de voorlaatste rit opnam tegen ploeggenote Carlijn Achtereekte, begon haar race nog wel voortvarend, maar zag het verschil met Schouten steeds verder oplopen. Uiteindelijk hield ze 0,8 seconde over op de nummer drie, Francesca Lollobrigida.

"Technisch was het een slechte race. De bochten liepen voor geen meter, ik was veel te stijf en kwam niet in m'n hoeken", analyseerde De Jong na afloop. "Ik kreeg de energie die ik erin stopte er niet uit, het was een gevecht tegen van alles en nog wat." Hoe graag De Jong zich vandaag ook had willen laten zien; met een tweede plek kon ze prima leven.

"Als je met een slechte race onder de vier minuten rijdt en op het podium eindigt, mag je daar best tevreden mee zijn. Natuurlijk is het de plek die je liever niet wilt, maar voor nu is het goed. Ik weet waar het aan ligt en als ik de komende weken de puntjes op de i zet, moet het over een paar weken goed komen", doelt De Jong op de Olympische Spelen van Beijing.

Tijdens dat toernooi komt De Jong op vier afstanden (de 1000, 1500 en 3000 meter en de Team Pursuit) in actie en hoopt ze een gooi te doen naar olympisch goud. Het EK is volgens haar dan ook meer een tussendoortje. "Je merkt het bij iedereen. Iedereen heeft het vizier op Peking en zelf voel ik me ook een stuk relaxter dan anderhalve week geleden. Dat kan ook niet anders, want toen zat er heel veel spanning in mijn lichaam. Dat neemt niet weg dat ik vandaag harder had willen rijden."

Carlijn Achtereekte stelde op de 3 kilometer enigszins teleur met de vijfde plek. De regerend olympisch kampioene noteerde in haar rit tegen De Jong een tijd van 4.04,79 en bleef daarmee ver verwijderd van het podium. Het verschil met de nummer drie Francesca Lollobrigida was ruim vier seconden. Anderhalve week geleden kwam Achtereekte nog tot een tijd van 3.59,20.