Shop
Zilver met perspectief voor Roest op 10.000 meter

Zilver met perspectief voor Roest op 10.000 meter

Het is nooit de plek en de kleur medaille waar Patrick Roest voor rijdt, maar zondag kon de 25-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma in Thialf vrede hebben met zijn tweede plaats op de tien kilometer tijdens de Daikin NK afstanden. Die bood namelijk, vond hij, wel degelijk perspectief op betere tijden.

Roest was wel heel duidelijk na zijn zilveren tien kilometer, waarin hij de winst moest laten aan een ongenaakbare Jorrit Bergsma. "Het kan en het moet beter. Om precies te zijn achtenhalve seconde", refereerde Roest (zelf 12.48,05) aan het verschil met de winnende Fries. Maar Roest maakt zich zeker nog niet ongerust. "Voor mijn gevoel zit er echt veel meer in, zeker qua vorm. Nu was ik al blij dat het technisch beter liep dan op de vijf kilometer. Dat kan ik mooi meenemen naar de World Cups."

Dat hij in Thialf nauwelijks voor de winst kon rijden, was voor Roest lastig te accepteren. "Want dat wil ik altijd. Proberen alles eruit te halen. Het is echt niet zo dat ik dit weekend wat rustiger rijd, maar er zit niet meer in op dit moment. Als je de tijd van Bergsma ziet, weet je meteen dat winnen heel lastig wordt. Dan ben ik blij dat ik mijn eigen race heb kunnen rijden met een mooie tijd en mooie rondetijden."

Het mocht er dan dit weekeinde niet uitkomen, Roest heeft wel degelijk het gevoel dat er echt meer in zit. "Zeker op de vijf kilometer, want dat was technisch geen heel goede race. Daar zaten wel een paar punten in die ik kon meenemen naar de tien kilometer. Daarin kon ik al meer ontspannen rijden en ook verstandig zodat ik niet zou ploffen aan het einde. Dat heb ik in ieder geval goed uitgevoerd. In de race versnelde ik aan het einde iets, maar niet heel veel. De rit was mooi vlak en daar was ik blij mee."

Roest maakt zich geen zorgen om rappe tijden Bergsma

De rappe tijden van Bergsma verontrusten Roest nog geenszins. "Daar houd ik me ook niet mee bezig. Ik wil bij mezelf blijven en zorgen dat ik in december goed ben. Dan zien we wel hoe dicht we bij elkaar zitten."

Op de tien kilometer eindigde Marcel Bosker op de vierde plaats. Hij had 13.04,26 nodig voor de 25 rondjes. Kars Jansman eiste de zesde plaats op in 13.07,12, terwijl Beau Snellink in 13.12,83 als achtste eindigde. Jordy van Workum, op het laatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld, kwam tot plaats elf in 13.37,04.

Gerelateerde updates