Wittetruidrager Visser sprint in Haarlemse marathon naar tweede plaats

Vier wedstrijden is de competitie voor de marathonschaatsers nu onderweg en vier keer stond er een man van Team Jumbo-Visma op het podium. In Haarlem was dat deze keer Harm Visser, die maar net tekortkwam om de eerste zege voor de ploeg in de wacht te slepen.

De koers in Haarlem voltrok zich in een surrealistisch decor. Toeschouwers werden niet meer toegelaten op de Kennemer IJsbaan. Dat zorgde op zich al voor een troosteloze aanblik, maar de mist op het ijs maakte het allemaal niet beter. Het peloton doemde soms op uit de mist en verdween daar net zo snel weer in. Het ijs sloeg bovendien snel aan en was behoorlijk zwaar.

Onder die omstandigheden slaagden Visser en Casper de Gier er namens Team Jumbo-Visma in deel uit te maken van een kopgroep van negentien rijders, die een ronde voorsprong pakte op het peloton. Dat gezelschap streed uiteindelijk in een sprint om de winst. Wittetruidrager Visser moest daarin klassementsleider Sjoerd den Hertog net voor laten gaan en legde zo beslag op plaats twee. De Gier eindigde als negende. Robert Post miste de kopgroep en werd twintigste.

Visser stapte even later met gemengde gevoelens van het podium. "Ik had hier heel graag willen winnen voor het team", stelde hij onomwonden. "Ik kwam het laatste rechte stuk nog wel goed opzetten, maar dat was van te ver en net te laat. Daar baal ik van. Natuurlijk kan ik uiteindelijk met een tweede plaats nog wel tevreden zijn, maar zeker in zo'n team wil je gewoon winnen."

© Neeke Wassenbergh

Perspectief

Maar die prestatie moest toch wel even in het juiste perspectief worden gezien. Team Jumbo-Visma miste de zieke Mats Stoltenborg, terwijl Bart Hoolwerf in Polen namens Nederland deelnam aan het onderdeel Mass Start bij de eerste World Cup van het seizoen. Ingmar Berga is nog altijd niet fit en moest halverwege naar de kant, waardoor er een halve ploeg resteerde.

Dan wordt het moeilijker een man in de finale goed af te zetten, erkende ploegleider Peter de Vries. "Toch moet dat nog steeds kunnen. Daar gaan we het ook over hebben met de jongens en dan wil ik weten waarom we het niet net even anders hebben gedaan dan het nu is gegaan. Ik denk dat het beter had gekund, maar langs de kant is dat misschien te makkelijk oordelen."

De Vries ziet wel hoe zijn rijders steeds kort op de winst zitten. "Twee keer tweede en twee keer derde is super, maar ik denk dat we vandaag met een snelle Harm de koers hadden moeten winnen. Als we net even doen wat we moeten doen. Maar wellicht was daar een oorzaak voor."

Tevreden

De positieve kant is dat Visser zich ontzettend goed laat zien in deze competitie en na een derde plaats in Amsterdam nu al voor de tweede keer op het podium stond. "Voor een eerste jaar in de Topdivisie mag ik heel tevreden zijn", vond Visser zelf ook. Toch knaagde het nog.

"Als je in zo'n positie komt en je weet wat je kan in zo'n laatste ronde, dan wil je winnen. Maar eerlijk gezegd verbaas ik mezelf wel. Zeker na vorig seizoen, waarin ik echt moest wennen aan de marathontraining, aan de omvang en de intensiteit. Ik merk dat ik dat dit jaar heel goed aankan, dus in zekere zin is die verbazing er wel. Aan de andere kant weet ik wat ik in trainingen kan en wat ik buiten de wedstrijden om kan."

Ook De Vries wordt soms verrast door de verrichtingen van de 21-jarige Visser. "Ik had wel veel van hem verwacht, dus in die zin verrast hij me niet. Wat ik wel positief vind, is dat hij nu al de inhoud heeft om in zware wedstrijden mee te kunnen. Dat was vorige week in Heerenveen het geval en nu weer. Dat doet hij beter dan ik verwacht had. Dan blijft het een jonge jongen die denk ik nog een mooi aantal jaren voor zich heeft."

Duidelijk is zo langzamerhand wel dat de eerste overwinning van Team Jumbo-Visma een kwestie van tijd is. Zeker als de ploeg straks weer compleet is. Visser, met een lach: "Ik hoop het. Nou ja, ik weet het bijna wel zeker. Drie van de vier keer zijn we er heel dichtbij geweest. Als het dan één keer onze kant op valt, zou dat wel heel lekker zijn."

Tekst: Eric Korver
Foto's: Neeke en Glenn Wassenbergh