Profiel
Wereldbekergoud voor N'tab en Krol, Roest en De Jong pakken zilver en brons in Thialf

Wereldbekergoud voor N'tab en Krol, Roest en De Jong pakken zilver en brons in Thialf

Dai Dai N'tab en Thomas Krol hebben zaterdag in Thialf een gouden wereldbekermedaille veroverd. De twee schaatsers van Team Jumbo-Visma waren de snelste op respectievelijk de 500 en 1500 meter. Patrick Roest veroverde het zilver op de schaatsmijl, terwijl Antoinette de Jong op diezelfde afstand brons pakte.

N'tab noteerde op de eerste 500 meter een tijd van 34,55 en was daarmee nipt sneller dan de Canadees Laurent Dubreuil, die het zilver veroverde (34,64). De bronzen plak ging naar de Rus Ruslan Murashov (34,66). Team Jumbo-Visma-schaatser Hein Otterspeer werd zevende in 34,77. Kai Verbij ging net als bij het EK sprint onderuit op de eerste omloop van de kortste sprintafstand.

Voor de 26-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma betekende het zijn vierde wereldbekerzege op de kortste afstand en zijn eerste gouden wereldbekermedaille in bijna vier jaar. De laatste keer dat N'tab in de World Cup de snelste was op de 500 meter was in 2017. In maart van dat jaar schreef hij in het Noorse Stavanger beide omlopen op zijn naam (34,93 en 34,72).

"Na afloop moest ik wel even wat wegslikken hoor", gaf N'tab toe. "Er is de laatste jaren veel gebeurd. Ik sta weer op de hoogste trede bij een internationale wedstrijd. Dat is lekker. Normaal ben ik helemaal niet zo'n emotioneel persoon, maar dit was wel even een besefmomentje. Hier heb ik de laatste jaren hard voor gewerkt."

"Of ik tevreden ben over mijn tijd? Niet helemaal. Ik denk dat het nog wel wat harder had gekund. Bij de start liet ik heel veel liggen. Mijn opening was 9,7, terwijl ik dit jaar ook al 9,5 heb geopend. Daar valt morgen en de komende weken nog wat winst te halen. Over drie weken staat het WK op het programma. Daar moet het écht gebeuren, maar dit geeft wel een vertrouwensboost."

Krol oppermachtig op 1500 meter in Thialf

Eerder op de dag was Krol een klasse apart op de 1500 meter. De kersverse Europees kampioen sprint noteerde de tweede tijd ooit gereden in Thialf: 1.43,24 (baanrecord is 1.43,00). Ploeggenoot Roest kwam in een rechtstreeks duel met Krol tot 1.44,45 en pakte het zilver. Ook plek drie, vier en vijf gingen naar Nederland: Kjeld Nuis (1.44,66), Wesly Dijs (1.44,68) en Louis Hollaar (1.45,07).

"Ik ben echt supertevreden met deze tijd", aldus Krol. "Het was leuk om als Europees kampioen sprint tegen de Europees kampioen allround te rijden. We hebben er een mooie strijd van gemaakt. Ik moest zorgen dat ik uit zijn greep bleef en dat is vandaag goed gelukt. Ik had hier en daar wat missertjes, maar verder was het een goede rit."

"Het baanrecord had er vandaag misschien wel ingezeten, dus dat is jammer. Daarentegen moeten we niet vergeten dat het een wereldbeker is. Het piekmoment moet op de WK afstanden liggen. Ik wil mezelf ook niet te veel blindstaren op dat baanrecord. Het is een tijd. Meer niet. Ik ga de komende tijd mijn uiterste best doen om deze vorm vast te houden en nog beter te worden. Om te beginnen morgen op de 1000 meter."

Roest sprak na afloop van een "oké rit". "Krol reed een hele sterke 1500 meter, waardoor het gat de hele race te groot was. Ik heb alles gegeven vandaag, maar er zat niet meer in. De rondjes zijn mooi vlak, maar de snelheid moet sneller komen. Bij het WK Kwalificatie Toernooi ging dat een stuk beter. Het is lekker om de best-of-the-rest te zijn, maar ik kijk het liefst naar boven. Gelukkig is er nog tijd om te werken aan de verbeterpunten."

De Jong pakt brons op schaatsmijl

Bij de vrouwen veroverde Team Jumbo-Visma-schaatsster De Jong een bronzen medaille op de 1500 meter. De 25-jarige Friezin kwam over de streep in 1.54,71 en hoefde daarmee alleen Ireen Wüst (1.54,57) en winnares Brittany Bowe (1.53,88) voor zich te dulden.

"Ik houd een goed gevoel over aan mijn race", zei De Jong. "Ik laat al het hele seizoen een steady niveau zien. Ik rijd regelmatig in de 1.54 hier in Thialf. Ook vandaag weer. Het geeft een fijn gevoel dat ik het iedere weekend weer kan laten zien. Het ging vandaag helaas technisch een stuk minder dan de afgelopen weken."

"Ik kon maar voor 75 procent gas geven, omdat ik vanaf de start zoekende was. Als je dan toch derde wordt, moet je daar blij mee zijn. Het was leuk om weer tegen de mondiale top te strijden en ik heb laten zien dat ik ertussen hoor. We hebben nog een paar weken tot de WK afstanden op het programma staan. Daar wil ik het beste uit mezelf halen."

Gerelateerde updates