Shop
Wennemars stunt met zilver op 1000 meter: 'Dit zag ik even niet aankomen'

Wennemars stunt met zilver op 1000 meter: 'Dit zag ik even niet aankomen'

Joep Wennemars heeft op de eerste dag van de World Cup in Heerenveen voor een daverende verrassing gezorgd. De 20-jarige Dalfsenaar sprintte op de 1000 meter naar de tweede tijd en reed zich voor het eerst in zijn nog prille carrière op het podium van een World Cup. "Dit voelt wel een beetje onwerkelijk."

Wennemars, die vorige week in Stavanger zijn World Cup-debuut maakte, liet bij de tweede wereldbeker van het seizoen zien waarom hij als groot talent wordt beschouwd. Met een tijd van 1.08,08 verpulverde hij niet alleen zijn persoonlijke record (was 1.08,41), maar zag hij uiteindelijk ook maar één iemand (Ning) een snellere tijd rijden. "Ik kan het gewoon niet geloven", jubelde Wennemars na afloop.

"Ik reed een prima rit, maar ik had niet het gevoel dat ik beter reed dan bij het WCKT. Toen ik over de meet kwam, was ik superblij, maar ik had op dat moment nog niks. Ik wachtte netjes tot iedereen over de streep was en uiteindelijk zie je dat je tweede bent geworden. Nee, dat had ik even niet aan zien komen. In ieder geval niet nu al. Supervet dat ik hier tussen deze jongens op het podium mag staan."

Dat de carrière van de juniorenwereldkampioen momenteel in een stroomversnelling zit, verbaast hem zelf ook wel een beetje. "Bij het WCKT hoopte ik op een World Cup-ticket. Dat pakte ik. Als je dan in de World Cups zit, wil je graag een keer hoog eindigen. Dat is nu ook gelukt. Het zou heel vet zijn als ik dit een paar keer kan herhalen", aldus Wennemars.

De sprinter, die sinds dit seizoen uitkomt voor Team Jumbo-Visma, stemt zich tevreden dat hij over een paar weken wederom met de 'grote jongens' mee mag doen in Calgary. Wat de volgende stap wordt, durft hij niet te zeggen. "Zo ver had ik nog niet gedacht, maar ik hoor er nu wel bij, denk ik. Er komt een nieuwe generatie aan en daar wil ik graag deel van uitmaken."

Thomas Krol zag zijn naam net als een week geleden terug op de vijfde plek. De olympisch kampioen op de 1000 meter noteerde in Thialf een tijd van 1.08,32 en kwam twee tienden tekort voor het podium. Jorrit Bergsma loodste in de finale van de Mass Start zijn landgenoot Bart Hoolwerf naar een overwinning. De Fries, die sinds dit seizoen onderdeel is van Team Jumbo-Visma, deed goed voorbereidend werk en eindigde zelf als zesde.

Gerelateerde updates