Shop
Wennemars grijpt World Cup-ticket op 1000 meter: 'Zo blij dat het is gelukt'

Wennemars grijpt World Cup-ticket op 1000 meter: 'Zo blij dat het is gelukt'

Joep Wennemars heeft zich op de laatste dag van het World Cup Kwalificatietoernooi verzekerd van een startbewijs voor de World Cups. De 20-jarige Dalfsenaar snelde op de 1000 meter naar de tweede tijd en hoefde slechts twee honderdsten van een seconde toe te geven op winnaar Hein Otterspeer.

Wennemars, die sinds deze zomer uitkomt voor Team Jumbo-Visma, was na afloop 'heel erg opgelucht' dat hij zich voor het eerst in zijn carrière plaatste voor de World Cups. "Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat ik me ertussen rijd, maar het ging de afgelopen week zo lekker dat ik dacht: als ik op de top van m’n kunnen ben, kan ik er zomaar bij zitten", aldus Wennemars, die zaterdag bijna ten val was gekomen op de 1500 meter.

"Dat was mijn eigen fout, maar ik vond dat ik er niet te lang in moest blijven hangen. Zoiets gebeurt je één keer en daarna nooit meer. Ik wist dat ik nog een kans had op de 1000 meter, dus heb de knop snel omgezet. De start was nog niet eens zo goed, maar op wilskracht kon ik nog net iets meer dan anders. Ik heb geknokt tot aan de meet en gelukkig was het genoeg. Ik ben zó blij dat het is gelukt."

Met een tijd van 1.08,41 verbeterde hij niet alleen zijn persoonlijke record (1.08,80), maar was hij ook nagenoeg de snelste van het veld. Alleen Hein Otterspeer was met 1.08,39 net iets sneller. "De 1000 meter is mentaal gezien een makkelijkere afstand dan de 1500 meter. Op de 1500 meter moet alles kloppen en op de 1000 meter is het gewoon volle bak en kijken waar het schip strandt."

Wennemars, die na afloop van zijn 1000 meter werd verrast met de Egbert van ’t Oever Aanmoedigingsprijs, kijkt ernaar uit om het World Cup-circuit in te gaan. "Dit zijn stappen die je moet zetten om een betere schaatser te worden. Het was echt niet erg geweest als het nu nog niet was gelukt, maar ik wilde het liefst zo snel mogelijk de World Cups in. Ik ben benieuwd waar ik sta internationaal."

Thomas Krol verzekerde zich eveneens van een startbewijs voor de World Cups op de 1000 meter. De 30-jarige sprinter noteerde een tijd van 1.08,52 en eindigde daarmee als vierde. "Natuurlijk had ik als olympisch kampioen op deze afstand graag gewonnen, maar er waren vandaag geen titels te verdelen. Het belangrijkste was plaatsing en dat is gelukt. Ik ben blij dat ik in de World Cups kan rijden", reageerde Krol.

Ondanks een hele grote misser deed de wereldkampioen sprint wat hij moest doen: zich bij de beste vijf scharen. Dat deed hij een dag eerder ook al op de 1500 meter (derde). "Ik reed al beter dan gister, maar het is zeker nog niet top. Qua houding zit ik nog niet goed en het is ook voor Jac een raadsel hoe we dat kunnen oplossen. Het moet beter en daar gaan we hard mee aan de slag."

Gerelateerde updates