Visser stijgt naar tweede plek: 'Het is nog steeds een open strijd'

Harm Visser heeft ook op de derde dag van de Trachitol Trophy een podiumplaats behaald. Na twee derde plekken sprintte de 21-jarige marathonschaatser van Team Jumbo-Visma op de Jaap Edenbaan in Amsterdam naar de tweede plek. Met nog één wedstrijd te gaan bezet Visser de tweede plek in het algemeen klassement. "Het wordt erop of eronder morgen."

De derde etappe van de vierdaagse duurde weliswaar 25 ronden langer dan de etappe van vrijdag, maar dat zorgde niet voor een ander koersverloop. Team Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk, de ploeg van klassementsleider Evert Hoolwerf, wilde het opnieuw op een sprint aan laten komen, waardoor er al vroeg in de finale geknokt werd om de voorste posities. De mannen van Team Jumbo-Visma namen knap het initiatief over en hielden de koppositie - ondanks een ongelukkige val van Casper de Gier - lang vast.

In de laatste ronde kroop Crispijn Ariëns (Team Hoolwerf Heiwerken) echter sluw binnendoor, waardoor de ploeg van Peter de Vries elkaar uit het oog verloor. Harm Visser, die net als donderdag en vrijdag werd vooruitgeschoven als afmaker, kon het 'kleine foutje' nog goed corrigeren en dat leverde hem uiteindelijk een tweede plek op. Evert Hoolwerf was wederom de snelste. "Ik kom jammer genoeg net van te ver om voor de overwinning te strijden", baalde Visser na afloop.

"We zijn nog steeds een nieuwe ploeg en moeten nog goed op elkaar worden ingespeeld. Dat gaat elke wedstrijd een stukje beter en van dit soort wedstrijden leren we allemaal heel erg veel." Volgens Visser was het vooraf helemaal niet afgesproken dat ze in de finale op kop zouden rijden. "Dat gebeurde zomaar. Het was jammer dat Casper viel, maar voor de rest pakte het eigenlijk best wel goed uit. Als we nog één iemand extra hadden gehad, hadden we het helemaal goed kunnen uitspelen."

Visser stijgt door zijn tweede plek van de derde naar de tweede plek in het klassement. Het verschil met koploper Hoolwerf bedraagt, met nog één wedstrijddag te gaan, 15 punten (70 om 55 punten). Het verschil met de nummer drie, Sjoerd den Hertog (Team Royal A-ware / ZiuZ), is één punt. "Met de punten die zondag worden vergeven, is het nog steeds een open strijd", aldus Visser, die nog niet kon vertellen wat het strijdplan gaat worden in Alkmaar.

"Het gaat sowieso een gekkenhuis worden en voor ons wordt het erop of eronder. We willen die Trachitol Trophy winnen en nemen geen genoegen met de tweede plek. We zijn alle vier fit en goed getraind, dus wat dat betreft kijk ik heel positief naar de dag van morgen." Naast Visser doet ook zijn ploeggenoot Robert Post nog mee om de eindzege. De Groninger, die vandaag als achtste eindigde, staat met 33 punten op de vijfde plek in het tussenklassement.

Foto's: Neeke Smit en Glenn Wassenbergh