Visser sprint in Tilburg naar eerste marathonzege Team Jumbo-Visma

Na vier tweede plaatsen en twee keer een derde plek was het zaterdagavond dan eindelijk raak voor de marathonploeg van Team Jumbo-Visma. Bij de zesde wedstrijd van de Marathon Cup sprintte Harm Visser op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg naar de eerste overwinning ooit voor de ploeg van coaches Peter de Vries en Diane Valkenburg.

Elf marathonschaatsers, onder wie Visser en Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Mats Stoltenborg, namen zaterdagavond in Tilburg een ronde voorsprong. Met nog zo'n veertig ronden te gaan, bloedde de wedstrijd dood, nadat één van de schaatsers met kramp op het ijs lag en de wedstrijd geneutraliseerd moest worden. In de eindsprint troefde Visser concurrenten Jos de Vos (2e) en Jeroen Janissen (3e) af en zo zorgde hij voor de primeur.

"Bij deze overwinning hoort een trots gevoel", aldus een dolblije Visser na afloop. "Daarnaast ben ik onwijs blij voor mezelf, mijn ploeggenoten en de rest van de staf, maar ook opgelucht dat het eindelijk is gebeurd. We hikten lang tegen deze eerste zege aan. Als het dan lukt, geeft dat zo'n goed gevoel. We hebben deze overwinning echt verdiend."

"De laatste weken werden we vier keer tweede en twee keer derde. Als je er steeds zo dichtbij zit, weet je dat het wachten is op het juiste moment. Dat moment kwam vandaag. De samenwerking verliep super. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Het optreden van Mats was perfect in de finale."

Door de afwezigheid van Bart Hoolwerf - hij staat bij de World Cup in Salt Lake City aan de start van het onderdeel Mass Start - wist Visser dat het bij een eindsprint van hem moest komen. "Er lag voldoende druk op me, haha. Mijn vreugde-uitbarsting na afloop zegt dan ook genoeg. Alles kwam eruit. Tijdens de wedstrijd denk je er natuurlijk wel een paar keer aan, maar voor het grootste gedeelte ben je gewoon met je taken bezig. Als de finale dan zo goed verloopt, moet je het afmaken. Gelukkig heb ik dat gedaan."

© Glenn Wassenbergh
© Glenn Wassenbergh
© Neeke Wassenbergh

Uiteraard was ploegleider De Vries na afloop erg te spreken over het feit dat zijn ploeg in Tilburg de eerste overwinning ooit boekte. "Deze zege is heel lekker. Hoe langer het duurt, hoe zoeter die smaakt. Je wordt de laatste weken vier keer tweede, twee keer derde en je pakt de Nederlandse titel Mass Start met Bart Hoolwerf. Een prestatiecurve waar je op voorhand voor tekent, maar als die overwinning uitblijft, is er voor je het weet maar één plek die telt."

"Bij de laatste twee tweede plekken overheerste na afloop dan ook de teleurstelling. Die frustratie moet je dan vervolgens zo snel mogelijk kwijt zien te raken om je volledig te focussen op de volgende wedstrijd. Na Hoorn hebben de jongens dat goed opgepakt. We hebben erover gesproken en afgesproken dat we bij ons plan zouden blijven. Het was vijf keer goed, maar alleen net niet goed genoeg voor de winst. Als het dan vandaag wel lukt, is dat geweldig."

De coach stond uitgebreid stil bij het goede teamwork van zijn ploeg. "Mats rijdt hier een fantastische finale. Op basis van zijn ervaring en inhoud weet je dat hij kan doen wat hij hier vanavond deed. Vooraf hebben we ons vertrouwen uitgesproken in Harm. Als we er dan voor gaan, komt er natuurlijk druk op zo'n jongen te liggen. 21 jaar. Zijn zesde wedstrijd ooit in de topdivisie. Het is lekker dat alles samenvalt en hij het fixt, waardoor we alleen maar meer stimulans krijgen om zo door te gaan."

Met een grote glimlach op zijn gezicht sprak De Vries over de ontlading die vrijkwam na de finish. "Daar zit alles in. Een gevoel dat niet uit te leggen valt. Dat is waarvoor je het doet. We doen als team aan topsport met als doel om iedere week het hoogst haalbare te halen. De adrenaline-kick en de blijdschap na afloop als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, zullen nooit vervelen. We zullen morgen heel lekker wakker worden en er even van genieten, maar vanaf maandag gaat de knop om en richten we ons vol goede moed op de Trachitol Trophy."

Foto's: Neeke en Glenn Wassenbergh