Visser sluit Trachitol Trophy als tweede af: 'We hebben onze huid duur verkocht'

Harm Visser heeft op de slotdag van de Trachitol Trophy net naast de dag- en eindzege gegrepen. De 21-jarige marathonschaatser van Team Jumbo-Visma eindigde tijdens de vierde etappe in Alkmaar als tweede en moest daarmee zowel op de streep als in het algemeen klassement zijn meerdere erkennen in Evert Hoolwerf, die zich de afgelopen vier dagen onverslaanbaar toonde. "Ik heb alles gegeven, maar het was niet genoeg."

Waar de vorige drie etappes allemaal in een massasprint uitmondden, leverde de laatste wedstrijddag op IJsbaan De Meent in Alkmaar het nodige spektakel op. Na een aantal plaagstootjes aan het begin van de wedstrijd slaagde een kopgroep van elf man er halverwege de koers in om – mede dankzij de hulp van een terugzakkende Casper de Gier – een rondje te pakken op het peloton. In die kopgroep zaten onder meer Mats Stoltenborg en Harm Visser namens Team Jumbo-Visma, maar ook klassementsleider Evert Hoolwerf en vier rijders van Team Royal A-ware / ZiuZ.

Wie er niet bij zat, was Robert Post, die als nummer vijf van het klassement de laatste dag van de Trachitol Trophy was ingegaan. De 29-jarige Groninger had de slag gemist en probeerde in zijn eentje alsnog de oversteek te maken. Met behulp van wederom een terugzakkende De Gier slaagde ook Post erin om een rondje te pakken, waardoor Team Jumbo-Visma met drie man in de uiteindelijk achttien man tellende kopgroep zat.

Nadat het peloton had afgesprint, zette Stoltenborg zich op kop van de groep om Visser zo goed mogelijk voorin af te zetten. Visser, die de Trachitol Trophy alleen kon winnen als hij eerste zou worden en Hoolwerf derde of lager zou eindigen, ging als eerste de laatste bocht in en had de overwinning voor het grijpen, ware het niet dat Hoolwerf hem in de laatste meters nog voorbijstreefde. De broer van Team Jumbo-Visma-rijder Bart Hoolwerf voltooide daarmee zijn kwartet.

"Ik ben vandaag op waarde geklopt", gaf Visser na afloop van zijn eerste vierdaagse eerlijk toe. "Ik heb alles gegeven, maar het was gewoon net niet genoeg." Hoewel hij zichzelf niets kon verwijten, baalde de jongeling dat hij het 'beulswerk' van zijn ploeggenoten niet kon afmaken. "Ik wist dat ik er het klassement niet mee gewonnen had, maar als je team er zo hard voor werkt, wil je ze graag belonen. Op dit moment is dat even heel erg balen."

Volgens Peter de Vries, ploegleider van de marathonploeg van Team Jumbo-Visma, hadden zijn mannen er alles aan gedaan om de Trachitol Trophy winnend af te sluiten, maar gaf de individuele klasse van Hoolwerf de doorslag. "Als je ze alle vier wint, ben je gewoon de terechte winnaar", loofde De Vries de winnaar van de vierdaagse. "Maar als ploeg zijnde vond ik ons de beste. We hebben onze huid gigantisch duur verkocht en hebben tot de laatste ronde geknokt en gevochten. Dat was helaas niet genoeg."

Ondanks het mislopen van de eindoverwinning genoot De Vries van zijn rijders. "Ze hebben het gele jasje met verve verdedigd en er echt een Jumbo-Visma-waardige koers van gemaakt. Ik kan niets anders dan supertevreden zijn!" Ook Visser verliet De Meent toch nog met een glimlach op zijn gezicht. "Als je twee keer derde en twee keer tweede wordt bij je eerste vierdaagse, is dat niet heel slecht. Maar toch, als je de kans krijgt, wil je hem ook pakken. Misschien krijg je zo'n kans wel nooit weer."

Eindklassement Trachitol Trophy:
1. Evert Hoolwerf (Team Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk)
2. Harm Visser (Team Jumbo-Visma)
3. Sjoerd den Hertog (Team Royal A-ware / ZiuZ)
4. Robert Post (Team Jumbo-Visma)

Foto's: Neeke Smit en Glenn Wassenbergh