Shop
Visser pakt brons op ONK: 'Dit was het hoogst haalbare'

Visser pakt brons op ONK: 'Dit was het hoogst haalbare'

Harm Visser heeft zijn debuutoptreden op het Open Nederlands Kampioenschap Inlineskaten opgeluisterd met een bronzen medaille. De jonge rijder van Team Jumbo-Visma hoefde na een slopende koers van honderd kilometer alleen Bart Swings en Crispijn Ariëns voor zich te dulden. Als meest strijdlustige renner kreeg Visser na afloop eveneens de Willem Poelstra Bokaal uitgereikt. "Een leuke bonus."

Dat de 33e editie van de Bartlehiem Skeelertocht een ware uitputtingsslag zou worden, mocht voor niemand een verrassing heten. Met vier ronden van twintig kilometer, tien plaatselijke rondjes van twee kilometer en de onvoorspelbare wind bood het parcours in Noord-Friesland behoorlijk wat uitdaging. Jorrit Bergsma, die sinds deze zomer deel uitmaakt van Team Jumbo-Visma, kende geen fortuinlijk debuut. Hij kreeg na drie ronden te maken met kramp en kon in het vervolg van de koers geen rol van betekenis meer spelen.

Na ruim zestig kilometer behoorden er nog maar zeven rijders tot de kop van de koers. Casper de Gier, Robert Post en Visser waren namens Team Jumbo-Visma vertegenwoordigd in deze groep, maar De Gier en Post moesten even later passen toen Ariëns demarreerde. Visser en Swings konden als enigen hun wagonnetje aanhaken, waarna de drie beste mannen in koers de podiumplekken moesten gaan verdelen.

Visser kreeg het op het plaatselijke circuit lastig en moest de twee met nog een kleine twintig kilometer laten gaan. Op zijn eigen tempo en onder luidkeelse aanmoedigingen van het Friese publiek stelde hij vervolgens de bronzen medaille veilig. "Dit was het hoogst haalbare vandaag", constateerde Visser na afloop. "Natuurlijk is het balen als je die jongens moet laten gaan, maar bij het opdraaien van het plaatselijke rondje kreeg ik kramp en kon ik niet meer hard aanzetten."

 / 

De opdracht voor Visser, die voor het eerst meedeed aan het ONK, was simpel: Ariëns volgen en Swings in de gaten houden. "Ik denk dat dat tachtig kilometer goed is gegaan", aldus Visser. "Ik had gehoopt om tot de eindstreep bij elkaar te blijven, maar zo ver is het helaas niet gekomen. Het is geen schande om van deze wereldtoppers te verliezen. Als ik vanavond in bed lig, ben ik vast heel blij met de derde plek."

Ploegleider Peter de Vries vond dat Team Jumbo-Visma haar huid duur had verkocht. "We hebben gedaan wat we konden en we moeten eerlijk zijn dat er vandaag twee man beter waren. De derde plaats is helemaal geen verkeerde klassering, maar je komt hier natuurlijk om voor de overwinning te strijden. Het is jammer dat Jorrit in de derde ronde kramp kreeg, want anders hadden we een mannetje meer gehad in de voorste linie. Uiteindelijk kwam 'ie er weer doorheen, maar als je kramp krijgt, moet je even pas op de plaats maken."

Gerelateerde updates