Visser 'op waarde geklopt' bij vierde Marathon Cup in Den Haag

De ontsnapping in de vierde race van de Marathon Cup leek kansrijk voor de mannen van Team Jumbo-Visma. Op het ijs van de Haagse Uithof werd het aantal kanshebbers gereduceerd tot vijftien, met daarbij Mats Stoltenborg en de rappe Harm Visser. Maar in de finale bleek het eindschot van Visser net niet rap genoeg. "Op waarde geklopt", concludeerde de Fries, die zich weer tevreden moest stellen met een tweede plaats.

Natuurlijk was er teleurstelling. Zeker bij Visser, die in de kopgroep van vijftien sterke mannen misschien de meeste aanspraak op de winst leek te maken. Maar ook bij zijn kompanen Mats Stoltenborg, Robert Post en de jonge Zeeuw Arjen van Damme, die zijn opwachting mocht maken bij afwezigheid van Jorrit Bergsma en Casper de Gier. Maar iedereen realiseerde zich achteraf ook dat de uiteindelijke winnaar Evert Hoolwerf een sprinter van topniveau is, waar je in een rechtstreeks duel van kán verliezen.

Dat besef was er ook bij Visser, die werkelijk tot óp de streep knokte voor de winst. "Op de streep dacht ik dat het heel spannend was, en stiekem hoopte ik dat ik mijn linkerbeen net op tijd voor zette. Ik denk nu dat ik net te laat was. Dan kun je heel erg balen, maar aan de andere kant hebben we ook weinig fouten gemaakt. Dat is wel een verschil. Als je een fout maakt en je wordt tweede, dan denk je ’shit’. Maar nu hebben we eigenlijk geen fouten gemaakt. Ik word op waarde geklopt."

Bij Stoltenborg overheerste vooral de teleurstelling. "We staan hier gehavend aan de start met maar vier man. In dat opzicht wisten we dat dit een lastige koers zou worden. Maar uiteindelijk komen we toch met twee man in die kopgroep, wat op zich niet heel verkeerd was voor ons." Stoltenborg schatte de situatie in als kansrijk. "Ik had nog even contact met Harm en hij was ervan overtuigd dat hij de sprint kon winnen. Hij had natuurlijk al tegen Bart Swings en Bart Hoolwerf laten zien heel sterk te zijn, en dan hoop je dat hij zonder die twee nu de beste zou zijn. Uiteindelijk is het zonde dat je die sprint verliest."

Maar ook Stoltenborg wist maar al te goed wat de broers Hoolwerf, en in dit geval dus Evert, in hun mars hebben. "Evert Hoolwerf is levensgevaarlijk, zeker op de laatste honderd meter. Hij zat er nog fluitend achter op de kruising, en dit ijs was te traag voor Harm om de laatste bocht vol door te klappen, wat normaal zijn kracht is. We hebben het plan goed uitgevoerd, maar we moeten ons achteraf misschien afvragen of dat het juiste plan was."

Post zag hoe de koers zich totaal anders ontwikkelde dan een week eerder in Heerenveen. Daar gebeurde weinig omdat niemand initiatief nam op de momenten dat Team Jumbo-Visma dat niet deed. In Den Haag was er meer actie. "Wij hebben vanaf het begin de koers hard gemaakt, geprobeerd de boel open te breken. Dan moet je hopen dat er andere ploegen gaan meewerken en dat gebeurde veel meer dan vorige week. Dan krijg je ook meteen een mooiere koers."

Harm Visser, die na de koers alsnog een gele kaart kreeg toebedeeld vanwege een onreglementaire actie in de finale, kon het daarmee alleen maar eens zijn. "Er zat veel meer actie in de wedstrijd, veel aanvallen. Wij hebben er zelf ook veel energie ingestopt. Zó wil je wedstrijden zien." En dan met een klein lachje: "Alleen graag wel met een andere afloop."