Visser grijpt opnieuw net naast zege: 'Dit is extreem frustrerend'

Harm Visser heeft voor de tweede week op rij net naast de overwinning gegrepen in de Marathon Cup. Op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg kwam de 22-jarige marathonschaatser luttele centimeters tekort om Bart Hoolwerf van de zege af te houden. "De teleurstelling is groot."

Na een tweede plek bij het NK in Amsterdam en een tweede plek bij de Marathon Cup in Heerenveen was de marathonploeg van Team Jumbo-Visma erop gebrand om de derde wedstrijd in 2023 wél winnend af te sluiten. Hoewel de koers in Tilburg 'twijfelachtig' begon, waren Visser en Mats Stoltenborg bij de les toen een gevaarlijke groep wegreed uit het peloton. Casper de Gier probeerde als vijftiende rijder zijn wagonnetje aan te haken, maar slaagde daar net niet in.

De groep pakte met nog veertig ronden te gaan een ronde voorsprong en ‘leek’ daarmee de wedstrijd op slot te hebben gegooid. Het tegenovergestelde bleek het geval. Terwijl het rondebord richting de twintig ging, probeerde een groep met onder meer Stoltenborg en Visser een tweede ronde te pakken. Dat mislukte ternauwernood, waardoor tien man (de overige vier waren eerder uitgevallen) moesten gaan uitmaken wie er met de overwinning vandoor zou gaan.

"We lopen er het hele seizoen tegenaan te hikken, maar hij valt net niet onze kant op"

Harm Visser

Een alles-of-niets-poging van Stoltenborg ('ik had de benen niet vandaag') werd in de slotfase teniet gedaan, waarna de mannen met een sterk eindschot in stelling moesten worden gebracht. Visser ging als eerste de laatste bocht in en kwam hem eveneens als eerste uit. De jongeling schudde Bart Swings knap van zich af, maar zag Hoolwerf in de laatste meters voorbij glippen. "Dit is extreem frustrerend", verzuchtte Visser na afloop.

"Vorige week zaten we er heel dichtbij, bij het NK zaten we er heel dichtbij. We lopen er het hele seizoen tegenaan te hikken, maar hij valt steeds net niet onze kant op." Visser kon zichzelf niets verwijten in de finale. "Bij het ingaan van de laatste bocht nam ik wel wat risico door de binnenkant aan te snijden, maar ik hield de snelheid goed vast. Ik kon Swings achter me houden, maar Hoolwerf glipte in de laatste vier meter nog binnendoor. Ja, op dat moment kon ik alles wel kort en klein slaan."

Visser gaf echter toe dat hij op waarde was geklopt. "Ik heb niet heel veel andere mogelijkheden gezien vandaag. Als team hebben we het goed gedaan en ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat we de overwinning binnenhalen", aldus Visser, die volgende week in Alkmaar opnieuw in de witte trui als beste jongere mag rijden. De Cupwedstrijd in Alkmaar is de laatste voordat de marathonschaatsers naar de Weissensee afreizen.