Shop
Visser grijpt net naast zege in eerste natuurijsmarathon in Burgum

Visser grijpt net naast zege in eerste natuurijsmarathon in Burgum

Harm Visser is er in het Friese Burgum net niet in geslaagd de eerste natuurijsmarathon van het seizoen op zijn naam te schrijven. De 22-jarige marathonschaatser van Team Jumbo-Visma legde het in de massasprint nipt af tegen Gary Hekman. "Voor mij persoonlijk is dit een mooie tweede plek."

Louter blije gezichten stonden er vanavond om 19.30 uur aan de start van de eerste natuurijsmarathon van het seizoen. Vooral Visser, wiens huis op zo’n tien kilometer van Burgum ligt, kon zijn geluk niet op toen hij vanochtend te horen kreeg dat de marathon in zijn ‘achtertuin’ werd gehouden. "Ik kreeg echt een gevoel van lichte euforie vanochtend. Ik was ontzettend blij dat we hier een marathon konden schaatsen", aldus een glunderende Visser.

Glunderen deed Peter de Vries, eveneens afkomstig uit Friesland, ook. De ploegleider van Team Jumbo-Visma genoot intens van de ambiance in Burgum, waar voor het eerst een natuurijsmarathon werd verreden. "Hier moét je gewoon enthousiast van worden. Het natuurijssfeertje, de lampjes, de Unox-mutsjes en al die blije mensen. Het mooie en gekke is dat onze sport heel veel media-aandacht heeft weten te creëren door deze wedstrijd."

Deze wedstrijd, die werd aanschouwd door zo'n drieduizend aanwezige toeschouwers, kende een niet al te spectaculair verloop. Hoewel meerdere rijders een schifting probeerden te forceren, slaagde niemand erin weg te geraken. De drie overgebleven rijders van Team Jumbo-Visma – Arjen van Damme was in de finale uitgevallen – stelden alles in het werk om Visser zo goed mogelijk naar voren te loodsen. Daarin slaagde het deels.

Visser dreigde namelijk heel even ingesloten te raken, maar dankzij knap werk van Casper de Gier pakte Visser weer een paar plekken winst. Met nog één ronde te gaan, zat de Westereender achter drie mannen van Team Reggeborgh en 'dat bleek er achteraf één te veel'. Hoewel Visser na een sterke sprint nog twee plekken opschoof, moest hij de zege aan Hekman laten. "In dit scenario is de tweede plek het maximaal haalbare", reageerde Visser na afloop.

"Aan de ene kant vind ik het jammer dat het niet is gelukt om te winnen, maar voor mij persoonlijk is het wel een mooie tweede plek. Het is mijn eerste podiumplek op natuurijs." De Vries kon zijn 'jongens' niets anders dan complimenteren met de wedstrijd die ze gereden hebben. "Natuurlijk baal je op het moment zelf dat je net niet hebt gewonnen, maar de jongens hebben het fantastisch gedaan. Ik heb heel veel positieve dingen gezien in de finale."

Ondanks het mislopen van de overwinning kon Visser terugkijken op een memorabele avond. "De sfeer was fantastisch, het was mooi om in Friesland voor al die mensen te rijden", aldus Visser, die naar eigen zeggen nog nooit zoveel applaus kreeg voor een tweede plek als nu. "Ik heb er absoluut van genoten. Hopelijk gaan we dit vaker meemaken."

 / 

Gerelateerde updates