Visser derde bij openingswedstrijd Trachitol Trophy: 'Het was complete chaos'

Met vier rijders in de top tien is de marathonploeg van Team Jumbo-Visma de Trachitol Trophy goed begonnen. Tijdens de openingswedstrijd in Utrecht sprintte Harm Visser naar de derde plek, terwijl zijn ploeggenoten Robert Post (vijfde), Casper de Gier (zevende) en Mats Stoltenborg (achtste) eveneens in de top tien eindigden. "Dit is een prima begin."

In de wedstrijd over 75 ronden slaagde geen enkele rijder erin om weg te komen en dus konden de ploegen zich al vroeg gaan opmaken voor een massasprint. Terwijl de grote teams (Hoolwerf Heineken / AB Vakwerk, Royal A-ware / ZiuZ en Team Jumbo-Visma) knokten om de voorste posities, gingen enkele rijders, waaronder Mats Stoltenborg, onderuit. De 29-jarige Hoofddorper stond snel op en vocht zich 'op karakter' terug in het peloton, maar een aanval in de ultieme slotfase zat er niet meer in.

Visser, Post en De Gier moesten zodoende op zoek naar een andere tactiek en besloten in de tumultueus verlopen slotfase achter het treintje van Royal A-ware aan te gaan. Visser, die werd vooruitgeschoven als afmaker, kwam er in de eindsprint echter niet aan te pas en moest genoegen nemen met de derde plek achter winnaar Evert Hoolwerf en runner-up Sjoerd den Hertog. "Dit was geen optimale sprint", vertelde een balende Visser na afloop.

"De bedoeling was dat ik achter Evert zou blijven, maar ik koos uiteindelijk de lijn van Sjoerd en Jordy (Harink). Dat was helaas de verkeerde keus." Volgens Visser, die afgelopen zaterdag het team de eerste overwinning ooit bezorgde, was het sowieso moeilijk om een goede sprint af te leggen. "Het was complete chaos. Op kop zat je goed, maar omdat wij hier 'maar' met z'n vieren zijn, lieten we het initiatief bij anderen en moesten we wel voor het gevecht kiezen."

Dat zag ook Peter de Vries, ploegleider van de marathonploeg van Team Jumbo-Visma. Volgens de Fries hadden zijn mannen er alles aan gedaan om er op de Vechtsebanen in Utrecht met de overwinning vandoor te gaan. "Het was jammer dat we ons plannetje met Mats niet konden uitvoeren, maar desalniettemin hadden we tot de laatste ronde kans om te winnen. Nee, dat stemt mij zeker niet ontevreden", aldus De Vries, die al zijn rijders in de top tien zag eindigen.

"Dat is wat we op voorhand wilden: met zoveel mogelijk rijders in de top van het klassement staan. Wat dat betreft zitten we er heel kort bij." Visser staat in het tussenklassement met acht punten op de derde plaats; Post staat met zes punten vijfde, De Gier met vier punten zevende en Stoltenborg met drie punten achtste. "Dit is een prima begin", oordeelde de 21-jarige Visser. "Er zijn de komende drie dagen nog een hoop punten te verdienen en we gaan ons best doen om zo hoog mogelijk te eindigen."

De tweede wedstrijd van de Trachitol Trophy vindt vrijdag plaats in Den Haag en de derde is zaterdag in Amsterdam. Op zondag is Alkmaar de locatie van de vierde en laatste dag van de vierdaagse.

Tekst: Rijcko Treep
Foto's: Neeke Smit & Glenn Wassenbergh